Stiri si noutati

Impozitul pe venitul global datorat de contribuabili in anul 2000 se va prescrie

Carmen Neacsu

Numai in Bucuresti, datoriile a zeci de mii de firme catre bugetul general consolidat al statului sunt practic de nerecuperat, dat fiind ca acestea si-au radiat sediul social, si-au concesionat partile sociale sau au fost radiate de la Registrul Comertului pentru ca nu si-au majorat capitalul social in termenul prevazut de lege. Pe de alta parte, sute de firme mici si mijlocii care-si au sediul in Capitala si-au declarat, in mod eronat, obligatiile fiscale pe primul semestru al anului, in lei vechi, ceea ce a dus la cresterea artificiala a propriilor datorii catre stat cu circa 6.000 miliarde de lei, a declarat ieri directorul executiv al Directiei Generale a Finantelor Publice (DGFP) Bucuresti, Cristian Nicolae Stoina.

Oficialul DGFP spune ca a devenit "o practica" cesionarea firmelor cu datorii, contra unui comision, unor firme specializate in astfel de operatiuni. Situatia este permisa de lege, care nu prevede explicit obligativitatea efectuarii controlului fiscal inaintea unei astfel de operatiuni, motiv pentru care se va propune modificarea legii. "Sa incercam sa gasim o modalitate de propunere legislativa, astfel incat sa se revina la controlul fiscal anterior, pentru ca ne vom trezi cu arierate pe care, macar teoretic, nu vom avea de unde sa le recuperam", a declarat Stoina.

El spune ca personalul redus nu permite Fiscului sa faca verificarile impuse de lege pentru a stabili cu exactitate situatia unor societati, chiar daca sunt notificate ca nu mai figureaza la sediul social initial.

Nici un club de fotbal nu si-a achitat datoriile

Intrebat despre situatia cluburilor de fotbal din Bucuresti, Stoina a declarat ca in toate cazurile sunt demarate procedurile de executare silita, dar nici una nu a fost finalizata. El a adaugat ca, desi s-au facut plati esalonate, nici un club de fotbal nu a ajuns la zi cu achitarea obligatiilor fiscale. In primele opt luni ale anului, au fost finalizate procedurile de executare silita pentru o suma totala de 5.700 de miliarde lei vechi, din care s-au obtinut incasari benevole de 1.200 miliarde lei vechi.

De asemenea, DGFP – Bucuresti a pus popriri pe conturi bancare care totalizeaza 4.348 miliarde lei vechi, din care a incasat 1.668 miliarde lei vechi.

IVG pe 2000 se va prescrie

Lista contribuabililor rau-platinici este "intregita" si de persoanele fizice care nu si-au depus declaratii de venit global si nu si-au achitat eventualele diferentele de impozit de plata rezultate in urma regularizarii. Vestea buna pentru cei care nu au dat curs acestei obligatii este ca diferentele de impozit de plata in contul IVG aferente anului 2000 – primul an de aplicare al IVG, se vor prescrie de la 1 ianuarie 2006. Vestea mai putin buna este ca Fiscul se pregateste sa contraatace, in acest sens existand deja o nota interna la nivelul DGFP Bucuresti, privind identificarea acestora. "Vor fi vizati de controlul fiscal cei care nu si-au achitat obligatiile fiscale (aferente IVG – n.r.) la nivelul anului 2000, pentru ca acestia sa nu cada sub incidenta prescrierii datoriilor", spune Stoina, care ne-a declarat ca se are in vedere crearea unei liste negre a persoanelor fizice care in mod repetat se dovedesc a fi rau-platnici. Controalele vor viza in special persoanele fizice autorizate.

Firmele si-au umflat impozitele de 1.000 de ori

Oficialul DGFP spune ca, daca firmele nu dau curs invitatiei de a depune declaratie rectificativa, Fiscul ar putea incepe executarea silita pe suma inscrisa in mod eronat de fiecare contribuabil, pentru ca declaratiile depuse pe proprie raspundere sunt considerate cu titlu executoriu.

O serie de firme au corectat deja declaratiile completate in moneda veche. Declaratiile fiscale completate de contribuabili din Bucuresti in mod eronat, cu sume exprimate in moneda nedenominata, au dus la o crestere artificiala a obligatiilor de plata cu o valoare estimata la 6.000 miliarde de lei vechi.

"Le comunicam pe aceasta cale celor care au depus declaratii in lei vechi sa se prezinte la administratiile fiscale unde sunt arondati, pentru a face regularizarea. Legea nu prevede nici o sanctiune, desi ar fi trebuit sa existe o perioada de prezentare benevola, dupa care sa fie penalizati", a afirmat Stoian.

Reamintim ca, potrivit legii, de la 1 iulie a.c., situatiile financiare intocmite de firme sunt exprimate in lei noi, care corespund valoric unor sume de 10.000 de ori mai mari in lei vechi. Regula se aplica fiecarei obligatii fiscale stabilite si neachitate pana la 30 iunie 2005 inclusiv. Fiscul a notificat unele companii cu privire la diferentele mari dintre situatiile aferente primului trimestru si cele depuse dupa 1 iulie 2005. Oficialul DGFP sustine insa ca Administratia Fiscala nu poate aplica o regula, intrucat este foarte posibil ca pentru multe firme activitatea sa fi crescut in mod simtitor.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *