Stiri si noutati

Imprumut de 66 de milioane de euro de la BIRD pentru Hidroelectrica

Ministrul Finantelor Publice (MFP), Ionut Popescu, a semnat miercuri, 13 iulie, Acordul de Garantie dintre Romania si Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare (BIRD), in vederea unui imprumut de 66 de milioane destinat Hidroelectrica, se precizeaza intr-un comunicat de presa al MFP.

La intalnire au participat ministrul Economiei si Comertului, Ioan Codrut ?eres, seful adjunct al misiunii BIRD, Arabela Aprahamian si directorul general Hidroelectrica, Traian Oprea.

Cele 66 de milioane de euro urmeaza a fi folosite pentru retehnologizarea Centralei Hidroelectrica Lotru Ciunget, care va asigura aproximativ 85 la suta din serviciile de sistem oferite de Hidroelectrica. Retehnologizarea echipamentelor centralei face parte din programul de investitii in vederea integrarii in sistemul unic european UCTE (Union for the Co-ordination of Transmission of Electricity-Uniunea pentru Coordonarea Transportului Energiei Electrice), si din proiectul "Piata regionala de electricitate pentru zona de Sud-Est a Europei" (Energy Community of South East Europe program-ECSEE APL).

Proiectul, in valoare totala de 80 de milioane de euro, este finantat prin imprumuturi BIRD si din surse proprii ale Hidroelectria. Proiectul are ca obiective principale cresterea gradului de siguranta in functionare, optimizarea utilizarii energetice a stocului de apa disponibil in lacul Vidra si scaderea costurilor de exploatare si mentenanta.

Creditul de 66 milioane de euro, contractat de Hidroelectrica SA a fost aprobat de BIRD pe 27 ianuarie si este platibil in 17 ani, cu o perioada de gratie de 5 ani, se mai precizeaza in comunicat.

Responsabilul de proiect din partea BIRD, Kari Nyman a declarat ca "pentru progresul Romaniei in reforma sectorului energetic, in vederea unei participari active a Romaniei si a unui rol important in dezvoltarea Comunitatii Europene, este potrivit ca Romania sa fie primul beneficiar al imprumutului din cadrul Programul Bancii Mondiale ECSEE APL", potrivit site-ului Hidroelectrica. Imprumutul acordat Romaniei reprezinta prima etapa a programului ECSEE APL.

Uniunea pentru Coordonarea Transportului Energiei Electrice este o asociatie a operatorilor sistemului de transport in Europa continentala, care ofera o baza sigura de piata prin cai de transport al energiei electrice eficiente si sigure.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *