Stiri si noutati

Imprumuturi record de 1.000 de miliarde dolari

Citigroup conduce clasamentul bancilor de intermediere de credite, in Europa, Africa si Orientul Mijlociu, imprumuturi a caror nivel a ajuns la cifra record de 1.000 de miliarde dolari anual, informeaza Bloomberg.
Citigroup Inc. a fost cel mai mare aranjor de credite pentru companiile din Europa, Africa si Orientul Mijlociu, cu 8,2 procente din piata, pe locul doi situandu-se BNP Paribas, cu 7,1 procente. Pe locurile urmatoare s-au situat Royal Bank, apartinand de Scotland Group Plc, pe locul trei si pe patru, Barclays Plc.
Totalul imprumuturilor din respectivele regiuni au ajuns pentru prima data la 1.000 de miliarde dolari anual, in aceasta saptamana, pasul catre aceasta suma fiind facut de companii precum Cie. de Saint- Gobain SA, cel mai mare distribuitor de materiale de constructii din Europa, companie care a imprumutat 6,7 miliarde de dolari pentru a sustine licitatia de preluare a BPB Plc.
Din datele prelucrate de Bloomberg reiese ca imprumuturile s-au facut mai ales pentru extinderea companiilor si pentru cresterea productiei mai degraba decat pentru plata dividendelor catre actionari sau pentru rascumpararea de pachete de actiuni, informatia avand la baza un chestionar al Merrill Lynch & Co. Un procent de 49 la suta din companii prefera majorarea cheltuielilor si nu plata dividendelor catre actionari sau pentru rascumpararea de pachete de actiuni, acest procent fiind cel mai ridicat, de cand aceasta intrebare a fost pusa companiilor din esantionul chestionat de Merrill Lynch in urma cu trei ani, in luna septembrie a anului 2002. Chestionarul a fost facut intre 3 noiembrie si 10 noiembrie a acestui an, pe un numar de 290 de manageri, a caror companii au depasit impreuna 945 miliarde de dolari debite.
In decursul saptamanii curente, Citigroup, Goldman Sachs Group Inc. si Royal Bank au inceput intermedierea unui imprumut de 31,8 miliarde de dolari pentru cea mai mare companie de telecomunicatii din Spania, Telefonica SA si a cincea companie de telecomunicatii din lume potrivit valorii de piata, compania spaniola urmand a plati acesti bani pentru cumpararea operatorului britanic de telefonie mobila, O2 Plc. Acest credit se constituie in cel mai mare credit bancar din ultimii cinci ani

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *