Stiri si noutati

In 2005 economia bulgara va inregistra o crestere cuprinsa intre 5,1 si 5,6 la suta din PIB

Economia bulgara va continua sa creasca si in acest an, mai multe ONG-uri atragand insa atentia asupra unor diferiti factori ce ar putea avea un impact negativ asupra ritmului de crestere, informeaza editia de luni a publicatiei on-line "Sofia Echo".

Astfel, un raport al grupului de analiza Centre for Economic Development (CED) releva faptul ca economia bulgara nu va putea inregistra in acest an ritmul de crestere planificat de 5,6 procente din PIB daca nu se adopta noi masuri care sa favorizeze crestere economica. CED estimeaza ca in 2005 ritmul investitiilor si cresterea consumului vor incetini. In plus, daca Bulgaria nu va face decat sa-si mentina actualul ritm de crestere nu va atinge standardul de viata din tarile UE in viitorul apropiat. In opinia analistilor de la CED, sectorul serviciilor va continua sa fie principalul factor al cresterii economice a Bulgariei, iar industria turismului principalul contributor. Cu toate acestea, exista riscul unui dezechilibru in sistemul bancar, in cazul unei cresteri a volumului total al creditelor acordate, fapt ce va impune interventia Bancii Nationale a Bulgariei prin majorarea ratei dobanzilor.

La randul sau, firma de consultanta Industry Watch a dat publicitatii un studiu in care estimeaza ca in acest an economia bulgara va inregistra o crestere de 5,1 procente, iar in 2006 o crestere de doar 4,8 procente. In plus, Industry Watch se asteapta la o crestere de peste 10 procente a investitiilor si o rata a inflatiei cuprinsa intre 3,4 si 4,7 procente. Cifrele difera de previziunile date publicitatii de Ministerul bulgar al Economiei, care preconizeaza o crestere economica de 5,2 procente in acest an si de 5,4 procente in 2006.

In schimb, grupul bancar italian UniCredit a majorat la cinci procente estimarile sale referitoare la cresterea economica inregistrata de noua state din Europa Centrala si de Est, fata de 4,9 procente cat estima anterior, mentinandu-si perspectiva economica pozitiva pentru intreaga regiune CEE. In ultimul sau raport trimestrial, UniCredit considera ca Romania are o perspectiva economica pozitiva, insa continua sa existe riscuri legate de dezechilibrele externe si o posibila supraincalzire a economiei. Pentru Bulgaria si Croatia, UniCredit considera ca perspectivele sunt stabile, posibile riscuri aparand in cazul Bulgariei pe fondul evolutiei situatiei post-electorale, iar in cazul Croatiei din nevoia accelerarii reformelor pentru continuarea cresterii economice.

Daca in 2004 Bulgaria a inregistrat o crestere a PIB de 5,6 procente, pentru acest an UniCredit estimeaza o crestere de aproximativ cinci procente. In plus, daca anul trecut investitiile straine directe au reprezentat aproximativ 10,9 procente din PIB, Bulgaria atragand o treime din volumul total al investitiilor straine directe in regiune, pentru acest an se estimeaza ca investitiile straine directe vor reprezenta doar 7,5 la suta din PIB.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *