Stiri si noutati

In acest an, investitiile straine vor aduce Romaniei peste trei miliarde euro

Agentia Romana pentru Investitii Straine (ARIS) estimeaza ca in acest an, investitiile straine directe vor ajunge la 3,2-3,8 miliarde euro, a declarat, ieri, presedintele agentiei, Ana-Maria Cristina. In primele doua luni ale anului, nivelul investitiilor straine a fost de 196 milioane euro. Presedintele ARIS considera ca "este un volum satisfacator" avand in vedere contextul politic si legislativ de la inceputul anului si aderarea Romaniei la Uniunea Europeana.

De asemenea, in primele trei luni ale anului, capitalul subscris la firmele cu capital strain s-a ridicat la 192,4 milioane euro si au aparut 2.772 firme noi. Ana-Maria Cristina sustine ca aceste firme isi vor mari in curand capitalul social si vor produce investitii mai mari.

Conform ARIS, in perioada ianuarie-martie 2005, au fost inregisrate 21 de proiecte investitionale in valoare de 264,22 milioane dolari, din care 112,54 milioane dolari.

ARIS intentioneaza sa adopte o noua strategie de atragere a investitorilor straini. "Vom incerca pana in luna august sa identificam necesitatile de investitii in fiecare regiune, judet si oras in parte. Apoi, din septembrie, vom trece la o promovare agresiva si vom contacta direct companiile care activeaza in domeniile noastre de interes", a afirmat Ana-Maria Cristina.

ARIS mai monitorizeaza 32 de proiecte aflate in faza de intentie, in valoare de 1,44 miliarde euro, cele mai mari fiind in domeniul componentelor auto, telecomunicatiilor si domeniul energetic. Unul dintre proiectele importante are in vedere constructia unei fabrici de mobila, in Moldova, in valoare de 300 milioane euro. (C. Botezatu)

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *