Stiri si noutati

In acest an, prima de export pentru vinuri va fi doar la jumatate din nivelul cerut de producatori

Producatorii autohtoni de vin vor primi, in acest an, o prima de export de 8.600 lei pe litru, ne-a declarat directorul Patronatului National al Viei si Vinului (PNVV), Ovidiu Gheorghe. Contingentul pentru care se va acorda acest sprijin va fi, ne-a mai informat oficialul PNVV, de 8.080 hectolitri.

Pentru sustinerea exporturilor, PNVV a solicitat Ministerului Agriculturii, la inceputul acestui an, o prima de export de 15.700 lei/litru, nivel considerat de patronate indeajuns de mare pentru a putea mentine competitivitatea vinului autohton la export. Anul trecut, in Romania s-au produs 5 milioane hectolitri de vin, din care 9% au mers la export. Valoarea exporturilor de vin in 2004 a depasit 32 milioane de dolari, dar 75% din vinul vandut partenerilor externi a fost vrac.

Romania, in premiera la Targul de la Bordeaux

In acest an, in premiera, Romania va avea un stand national la cel mai important eveniment din domeniu – Targul International Vinexpo Bordeaux – care se desfasoara intre 19 si 23 iunie. Acesta este primul an in care toate firmele vor aparea sub un logo national. Romania participa cu 11 firme, suprafata standului fiind de 72 metri patrati. Vor participa societatile Agricola Stirbey, BTC Glass Design, Cramele Recas, Cotnari, Murfatlar, Provinum, Serve Ceptura, Vinterra International, Vincon Vrancea Wineprincess, Halewood. Fiecare firma participanta va primi de la bugetul de stat o alocatie de 2,8 milioane de lei, pentru cheltuielile de inchiriere a spatiului si programul promotional, precum si 50% din cheltuielile cu transportul si cazarea a cate unui reprezentant al sau.

Pentru acest eveniment se pregatesc intens si alte state, precum Italia. Potrivit unui comunicat al Institutului Italian de Comert Exterior (ICE), strategia de promovare a vinului italian este structurata pe doua teme, una dedicata "Vinurilor Autohtone" si alta "Vinurilor de Excelenta". (C. Neacsu.)

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *