Stiri si noutati

In Ajunul Craciunului, BNR ne face un nou cadou: creditele in valuta se scumpesc

Dobanzile la creditele contractate in valuta vor creste cu cel putin 0,75% ca efect al ultimei masuri luate de Banca Nationala pentru limitarea creditarii in valuta, apreciaza consultantul financiar Bogadan Baltazar. Consiliul de Administratie al Bancii Centrale a decis joi ca rezervele minime obligatorii pentru depozitele in valuta vor fi majorate de la 30% la 35%.

"Intr-o tara in care toata lumea se plange ca nu se crediteaza suficient de mult, la valuta au mai luat masuri de limitare. Este clar ca prin mecanismele de piata, BNR nu reuseste sa tina in frau inflatia. BNR este silita sa lupte cu inflatia ce nu reactioneaza la instrumentele monetare clasice", afirma Baltazar. Pe de alta parte, alti bancheri afirma ca bancile nu vor majora dobanzile, deoarece competitia de pe piata este prea mare pentru a permite aceasta miscare. "Nu vor creste dobanzile, deoarece competitia este prea apriga. Vor scadea marjele", sustine directorul general adjunct al Bancii Transilvania, Ionut Patrahau. Mai mult, el considera ca aceasta ultima masura luata de BNR nu va avea un impact prea mare asupra pietei, deoarece dupa limitarea creditarii in valiuta, care a ajut loc la finele lunii septembrie, creditele in lei sunt cele mai solicitate. "La Banca Transilvania, cel putin 80% din credite sunt acordate in moneda nationala, pentru ca asa cere piata. Inainte de limitarea creditarii, ponderea creditelor in moneda nationala era de circa 50%. (…) Sunt convins ca acest lucru se intampla si la celelalte institutii bancare", a adaugat Patrahau.

BNR sta cu armele in tolba

Odata cu anuntarea acestei masuri, CA al BNR a atentionat ca este pregatit "sa utilizeze in continuare intregul set de instrumente de care dispune pentru a contracara presiunile inflationiste in crestere". Dupa toate masurile pe care le-a adoptat pentru a limita creditare, in special cea in valuta, reprezentantii BNR sustin in continuare ca majorarea consumului este "nesustenabila, evolutie care reclama restrictivitate sporita din partea intregului mix de politici economice in vederea continuarii pe termen mediu si lung procesului de dezinflatie".

Datele statistice arata ca inflatia anuala s-a accelerat la 8,7% in luna noiembrie (pe fondul ajustarii preturilor administrate) semnaland ca inflatia la sfarsitul anului va depasi usor 8,5% – limita superioara a intervalului de variatie pentru anul 2005. Media anuala a inflatiei, estimata in jurul a 9%, fata de 11,9% anul anterior, indica o consolidare a procesului de dezinflatie in acest an, se arata in comunicatul BNR.

"Este o inflatie structurala, intreprinderile de stat fac arierate; se arunca bani in economie fara a avea contrapartida in produse, in munca. Desigur, inflatia creste si din cauza maririi preturilor pe drumul aderarii", afirma Bogdan Baltazar.

Productia interna, sub estimari

In plan macroeconomic, caracteristica principala este slabirea sensibila a cresterii ofertei interne si productivitatii, in timp ce consumul a continuat sa consemneze dinamici puternic pozitive, similare aceleiasi perioade din anul 2004, se mai spune in comunicatul BNR. "Expansiunea cererii interne a continuat sa depaseasca semnificativ productia interna, accentuand dezechilibrul extern si alimentand presiuni inflationiste de durata", se subliniaza in documentul mentionat.

Depozitele din banci, garantate in limita a 15.000 de euro din ianuarie 2006

De la 1 ianuarie 2006, plafonul de garantare a depozitelor constituite la banci va fi majorat la echivalentul a 15.000 euro, fata de nivelul din prezent de 10.000 euro. In a doua jumatate a anului 2004, plafonul mentionat a fost de pana la echivalentul a 6.000 euro. La data integrarii, depozitele din sistemul bancar vor fi garantate pana la echivalentul a 20.000 euro. Reamintim ca incepand cu 1 iulie 2004 sunt garantate, pe langa depozitele constituite de persoanele fizice, si cele ale persoanelor fizice autorizate si ale intreprinderilor mici si mijlocii.
sursa: Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *