Stiri si noutati

In cursa pentru privatizarea SNP Petrom au ramas opt "semifinaliste"

Arpad Dobre

In cursa pentru preluarea SNP Petrom au ramas opt companii care au depus oferte preliminare si neangajante, respectiv OMV Austria, ENI Italia, MOL Ungaria, PKN Orlen – Polonia, Gazprom – Rusia, Hellenic Petroleum – Grecia, Occidental Oil & Gas Holding Corporation – SUA si Glencore – Elvetia, a declarat, ieri, ministrul economiei si comertului, Dan Ioan Popescu. El a precizat ca firmele Alon Inc (SUA) si Conoco Philips au renuntat sa participe la urmatoarea etapa a procesului de privatizare.

Ofertele finale vor putea fi depuse pana la 31 ianuarie 2004, iar finalizarea procesului are ca termen sfarsitul lunii martie a anului viitor.

Trei firme s-au retras

Ministerul Economiei si Comertului (MEC) a selectat, in luna octombrie, 11 firme si consortii pentru depunerea de oferte preliminare si neangajante. Conducerea ministerului a anuntat ulterior ca firma ruso-britanica TNK-BP a decis sa se retraga din procesul de privatizare a SNP Petrom. Reamintim ca TNK-PB este al treilea mare operator de petrol si gaze din Rusia si al zecelea la nivel mondial, avand o cifra anuala de afaceri de aproximativ 6 miliarde de dolari. Cealalta firma care s-a retras din cursa, respectiv Conoco Philips, este a treia companie de petrol si gaze din Statele Unite ale Americii, veniturile sale totalizand, anul trecut, 56,7 miliarde de dolari. Cat priveste Alon Inc. (subsidiara SUA a companiei israeliene Alon Israel Oil Co. Ltd.), aceasta companie a avut, in 2002, o cifra de afaceri de peste un miliard de dolari si controleaza o mare parte a zonei de sud-vest a SUA, fiind una dintre cele mai cunoscute companii din domeniul petrolier.

Ofertele finale, in februarie

Ministrul Popescu a precizat ca, in maximum 10 zile, documentele depuse de catre cele opt firme ramase in cursa pentru Petrom vor fi analizate de consultantul care asista MEC in procesul de privatizare a Petrom (un consortiu format din Credit Suisse First Boston si ING Bank), dupa care urmeaza negocieri pe baza ofertelor neangajante, prevazute a se incheia pana la sfarsitul lunii ianuarie 2004. "Pana la sfarsitul lunii ianuarie 2004 se vor transmite documentele revizuite ale tranzactiei. In baza lor vor fi depuse ofertele finale, in urma carora va fi selectat un castigator cu care se va negocia si semna tranzactia. Daca discutiile si negocierile preliminare vor putea fi scurtate, ofertele finale pot fi depuse pana la sfarsitul lunii februarie 2004", a precizat Popescu. El a mentionat ca oricare dintre cele opt firme se vor putea asocia cu alte companii pentru a participa la fazele urmatoare ale privatizarii Petrom, insa partenerii lor trebuie sa indeplineasca toate conditiile prevazute in anuntul de privatizare. Reamintim ca termenul initial pentru depunerea ofertelor finale, stabilit pentru 31 ianuarie 2004, a fost prelungit pana la sfarsitul lunii februarie. "Termenul de finalizare a procesului, stabilit pentru finalul lunii martie 2004, nu va fi prelungit si ma declar optimist in privinta succesului tranzactiei de privatizare a celei mai importante companii romanesti", a declarat ministrul Dan Ioan Popescu.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *