Stiri si noutati

In judetele din sudul tarii, existenta bancilor este inca o necunoscuta pentru populatie si firme

Consuela Stegarescu

Bancile comerciale inregistreaza cel mai redus numar de clienti persoane fizice in judetele Giurgiu – circa 200.000, Calarasi – 235.000, Ialomita – aproape 243.000, respectiv Tulcea – 248.000, potrivit datelor raportate de institutiile de credit Bancii Nationale. Alte judete in care activitatea bancara a populatiei este redusa sunt Satu Mare, Harghita si Caras- Severin. La popul opus, se claseaza Capitala, cu un numar de 6,2 milioane de persoane fizice care apeleaza la serviciile institutiilor de credit. Bucurestiul este urmat de Prahova, unde totalul acestui tip de clienti ai bancilor se ridica la aproape 795.000, pe locul trei fiind judetul Cluj -765.000. Pe urmatoarele pozitii se afla Arges, cu circa 705.000 de utilizatori ai servicilor bancare, respectiv Iasi – 687.000.

In acelasi timp, Giurgiu se remarca si cu cea mai redusa activitate bancara a societatilor comerciale, cu un numar de numai 5.444 de clienti la nivelul intregului sistem bancar. Giurgiu este precedat de Mehedinti – circa 6.400 de astfel de clienti, Ialomita – aproximativ 6.500 de clienti, respectiv Calarasi – 7.200 de clienti.

Codasii la credite, in Ardeal

Populatia din Covasna are si cele mai mici imprumuturi la banci. Astfel, valoarea creditelor de consum contractate se ridica la nivelul acestui judet la numai 686 miliarde de lei, fata de 766 miliarde de lei in Tulcea, respectiv 809 miliarde de lei in Calarasi. Acest din ultim judet inregistreaza insa cel mai scazut nivelul la totalul creditelor luate de populatie pentru achzitionarea de terenuri, case sau apartamente, volumul total al creditelor cu aceasta destinatie acordate fiind de numai 94 miliarde lei. Valoarea creditelor ipotecare si imobiliare contractate de pe urmatoarele judete din clasament, Giurgiu si Caras-Severin, este de 182 miliarde lei, respectiv 183 miliarde lei.

Judete fara valute

Firmele care functioneaza in 14 judete nu au reusit sa stanga in "conturi" nici macar 27.000 euro, potrivit datelor raportate de banci. Altfel, sumele totale ale certificatelor de depozit in valuta ale firmelor din Alba, Arad, Arges, Bacau, Bistrita – Nasaud, Buzau, Calarasi, Giurgiu,Gorj, Ialomita, Neamt, Olt si Teleorman.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *