Stiri si noutati

In noile state UE obligatiile financiare sunt mai mici decat in grupul celor ’15’

Contributia impozitelor la produsul intern brut scade treptat in UE; in noile state scaderea este una mult mai rapida, potrivit unei analize publicate de Eurostat, ce cuprinde anii 1995-2004. La capitolul obligatii au fost trecute toate impozitele, precum si cotizatiile pentru asigurarile sociale. Din analiza rezulta in primul rand faptul ca aceste obligatii au scazut usor in ultimii ani la nivelul intregii Uniuni. In 1995, impozitele si cotizatiile constituiau in UE 41,2 la suta din PIB, iar in 2004 – 40,7 la suta. In vechea Uniune, ponderea impozitelor a crescut in prima parte a acestei perioade (pana la 42,6 la suta in 1999), apoi a inceput sa scada. Cel mai vizibil in Germania, unde in perioada 2000-2004 contributia lor la PIB a scazut cu 3,3 la suta. O situatie asemanatoare s-a inregistrat in Finlanda si Grecia. Dar aceasta tendinta nu priveste toate ‘cele 15’ state.

In comparatie cu 1995, ponderea impozitelor din Portugalia a crescut cu 2,9 la suta, in Suedia si Belgia cu 1,5 la suta, iar in Marea Britanie cu 1 la suta. Inainte sa inceapa sa reduca impozitele in ultimii ani, Grecia le-a majorat la un asemenea nivel, incat, cu toate reducerile, contributia lor la PIB este in continuare cu 3 la suta mai mare decat in 1995. In Irlanda s-a intamplat altceva – ponderea impozitelor mai intai a scazut (de la 34,9 la 29,7 la suta in 2002), apoi a crescut cu 2 la suta. In randul celor zece noi state membre UE, o crestere vizibila a ponderii impozitelor in perioada 1995-2004 s-a produs in doua dintre ele – in Cipru, chiar cu 7 la suta, iar in Malta cu 5,4 la suta. Sunt informatii surprinzatoare, deoarece Cipru reprezinta in continuare ‘un rai al impozitelor’. In toate cele 10 state insa, participarea impozitelor la PIB a scazut de la 38,5 la 35,2 la suta. Cel mai mult in Slovacia, unde reducerile practicate in tot acest timp au provocat o scadere a obligatiilor de 10 la suta. Polonia le-a redus in acesti ani cu 5,1 la suta, iar Estonia cu 5,2 la suta. Reducerile au inceput in Estonia inainte de 1995 si in analiza Eurostat nu pot fi vazute exact. La fel a fost in Lituania si Letonia. Reducerile unguresti au fost mai mici decat cele poloneze (2,5 la suta), cele slovene minime (0,6 la suta).

 In Cehia s-a ajuns in aceasta perioada la o limitare (cu 1,4 la suta) a participarii impozitelor la PIB, dar apoi ea a inceput sa creasca din nou si in 2004 a ajuns sa fie putin mai mare decat cu noua ani in urma. Diferentele dintre modurile in care impozitele impovareaza economia sunt enorme in Uniunea Europeana – de la 51,2 la suta din PIB, in Suedia, la 28,7 la suta in Lituania. Pe fundalul intregii UE, Polonia este o tara in care exista datorii relativ mici catre stat, cu toate ca participarea lor la PIB este cu 3,7 la suta mai mare decat in Slovacia si cu 5,6 la suta decat in Lituania.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *