Stiri si noutati

In primavara, un euro ar putea echivala cu 1,45 dolari SUA

Alina Popescu

Cele doua valute care guverneaza economia romaneasca vor continua sa se deprecieze fata de moneda nationala, iar in primavara anului viitor, paritatea euro-dolar SUA ar putea ajunge la 1,45. Aceasta evolutie ii va avantaja pe cei care au contractat credite in valuta, in special pe cei care s-au imprumutat in dolari si care obtin venituri in lei sau euro pana in momentul in care vor creste dobanzile pe pietele internationale, dar si pe cei care importa produse al caror pret este exprimat in moneda americana. In acelasi timp, exportatorii care vand produse pe piete unde moneda americana este de referinta sunt dezavantajati, mai ales daca achita materiile prime in moneda europeana. Pe de alta parte, deprecierea dolarului avantajeaza procesul de reducere a inflatiei.

Tendinta generala, de scadere

Tendinta generala a cotatiilor monedei europene si a celei americane va fi de scadere, ne-a declarat bancherul Bogdan Baltazar. Cotatiile celor doua monede nu vor scadea mult, a adaugat Baltazar. Leul se va aprecia usor fata de moneda europeana, iar fata de dolar ar putea inregistra aprecieri "brutale". In ceea ce priveste evolutia celor doua valute, Baltazar afirma ca "nu ar trebui sa ne mire o paritate de 1,40-1.45 dolari la un euro".

?Exportatorii trebuie sa se obisnuiasca?

Exportatorii trebuie sa se obisnuiasca cu un leu puternic, afirma Baltazar. "Prea mult s-a trait in aceasta tara de pe urma unui leu slab, ce le permitea sa iasa la export in orice conditii", spune bancherul, adaugand ca exportatorii trebuie sa sporeasca productivitatea pentru a fi competitivi. In mod similar, Adrian Vasilescu sustine ca pentru exportatori "vremea competitiei prin cursul de schimb s-a dus, a venit vremea competitiei prin calitate".

Mai mult, Baltazar afirma ca, in lipsa investitiilor in tehnologie, leul apreciat fata de cele doua valute ar putea determina o scadere a exporturilor.

Avantaje pentru omul de rand

Romanii au cateva avantaje de pe urma deprecierii monedei americane fata de leu. In primul rand, acestea sunt simtite de cei peste opt milioane de utilizatori ai serviciilor de telefonie mobila, care achita serviciile utilizate in dolari. Totodata, produsele achitate de importatori cu dolari americani ar putea deveni mai ieftine, in cazul in care cei care le aduc in tara doresc sa aiba vanzari mai mari.

Luna octombrie a adaugat 668 milioane ? la deficitul comercial

Balanta comerciala a inregistrat un deficit de 668,2 milioane de euro in luna octombrie, ridicand dezechilibrul intre nivelul exporturilor si cel al importurilor la 5.312,3 milioane de euro – aproximativ 10% din PIB – in primele zece luni. In luna octombrie, exporturile s-au oprit la 1.735,2 milioane de euro, in crestere cu 21,4% fata de luna corespunzatoare din 2003, in timp ce importurile au totalizat 2.218,4 milioane de euro, valoare in crestere cu 10,2%, informeaza Institutul National de Statistica.

Valoarea exporturilor din perioada ianuarie-octombrie a fost de 15.708,8 milioane de euro, iar importurile au insumat 21.021,1 milioane de euro. Principalii parteneri comerciali au ramas Italia (21,4% din exporturi si 17,4% din importuri) Germania (15% din exporturi si 15% din importuri) si Franta (8,5% din exporturi si 7,2% din importuri). Statele din Uniunea Europeana asimileaza 73,3% din exporturile Romaniei si asigura 65,1% din totalul importurilor.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *