Stiri si noutati

In primele trei luni din 2004, s-au importat ceapa si morcovi de 3,5 milioane de euro

Ilinca Teodoriu

Desi jumatate din populatia tarii isi desfasoara activitatea in agricultura, majoritatea alimentelor comercializate pe piata interna provin din import. La numai trei ani de la liberalizarea pietelor, industria agroalimentara autohtona nu numai ca nu poate face fata competitiei existente pe pietele internationale, dar nu poate asigura nici macar necesarul de consum al populatiei. Astfel, potrivit balantei comerciale cu produse agroalimentare, in numai trei luni, agentii economici au importat marfuri de peste 419 milioane de euro, in timp ce exporturile Romaniei nu au depasit 109 milioane de euro.

Importurile de legume s-au majorat

Balanta pentru primele trei luni dovedeste ca, in pofida subventiilor si facilitatilor acordate de stat producatorilor si industriasilor din agricultura, tara noastra isi mentine statutul de importator masiv de alimente. La fel ca si in anii precedenti, in topul importurilor se inscriu cerealele si legumele. Daca importurile de grau sau porumb pot fi argumentate prin criza de materie prima pentru industria de morarit si panificatie, nu se poate spune acelasi lucru si despre importurile de cartofi, ceapa si tomate frantuzesti. Astfel, potrivit datelor MAPDR, in numai trei luni, agentii economici au gasit piata de desfacere pentru 27.200 tone de ceapa, usturoi si praz si peste 4.870 tone de morcovi, napi si sfecla-rosie. Valoarea totala platita pentru aceste produse depaseste 3,5 milioane de euro. Tot in trei luni s-au importat si 13.000 tone de cartofi, 113.382 tone de zahar, dar si 1.182 tone de unt.

Cifrele demonstreaza insa si o majorare a importurilor de astfel de produse. Conform datelor oficiale, in numai trei luni, Romania a importat jumatate din cantitatile aduse in tara in primele noua luni ale anului 2003.

A crescut cererea pentru peste congelat

Dupa cereale si legume, pe locurile fruntase la import se situeaza carnea de porc (n.n., unde taxele vamale sunt zero) si carnea de pui. Astfel, pana la sfarsitul lunii martie, au fost aduse in tara aproximativ 16.000 tone carne de porc, ce au costat circa 1,5 milioane de euro, si peste 17.300 tone carne de pui, al caror cost a depasit un milion de euro. Spre deosebire de anii anteriori, cand pestele nu constituia un produs foarte cautat, anul acesta, preferintele consumatorilor s-au modificat, in numai trei luni importandu-se peste 12.690 tone de peste.

Citricele, cele mai cautate fructe

La capitolul fructe, preferintele romanilor au ramas constante. La fel ca si in anii precedenti, cea mai mare cautare au avut-o citricele, merele si bananele. Astfel, pana la sfarsitul lunii martie, s-au importat 44.000 tone de citrice, 23.769 tone de banane si circa 9.782 tone de mere.

In schimb, nucile de cocos nu au inregistrat acelasi succes ca si in anii precedenti, in intervalul de trei luni fiind comercializate doar 262 tone de astfel de fructe. Curmalele, smochinele, ananasul, avocado si mango sunt considerate inca excentricitati, in 2004 fiind aduse in tara numai 300 de tone.

Importuri-record de piper

Intrucat pentru condimente nu se percep taxe vamale, agentii economici au important anul acesta cantitati record. Astfel, in intervalul mentionat s-au comercializat pe piata interna peste 786 tone de piper, ceea ce reprezinta 80% din cantitatea importata in primele noua luni ale anului trecut.

De asemenea, importuri mari s-au inregistrat si in cazul cimbrului si foilor de dafin, cantitatile comercializate in tara depasind 400 de tone. In schimb, agentii economici au importat cantitati infime de tutun si tigarete. Potrivit datelor MAPDR, anul acesta nu s-au adus in tara mai mult de 1.725 de tone de tutun.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *