Stiri si noutati

In Romania exista inca trei zone unde se poate produce o catastrofa ca in Timis

Stefan Etves

Specialistii din domeniul amenajarii bazinelor hidrografice avertizeaza ca in Romania exista inca cel putin trei zone cu risc maxim de producere a inundatiilor, unde, in lipsa unor lucrari urgente de indiguire, s-ar putea produce oricand o catastrofa similara cu cea din Timis-Caras-Severin. Zona cu "potential" maxim la inundatii este cea a bazinului hidrografic Jijia-Bahlui, care ameninta la propriu cu inundarea municipiul Iasi, in cazul in care aici s-ar produce o viitura la fel de mare ca cea din judetul Timis. Jijia este afluent al Prutului, iar Raul Bahlui, care trece prin Iasi, este afluent al Raului Jijia.

"In acest sens apare ca absolut necesara finalizarea lucrarilor la incinta de inundare controlabila Tiganasi, care are un rol-cheie in apararea de inundatii a zonei. Lucrarea din aceasta zona, respectiv cele patru poldere (zone in care sunt dirijate viiturile), a fost inceputa cu mult timp in urma, respectiv in anii ?90. La o inundatie foarte puternica, precum cea din Timis, ar putea fi afectat si municipiul Iasi", sustine un expert in domeniu.

Potrivit sursei citate, din cauza ca lucrarile din bazinul hidrografic Jijia-Bahlui nu sunt finalizate, in acest moment ne putem astepta la fenomene cel putin de amploarea celor din Banat, dat fiind climatul excesiv din jumatatea de est a Moldovei.

Tisa, ?zona cu bulina rosie?

O alta zona cu un risc deosebit privind inundatiile este bazinul hidrografic al Raului Tisa si al afluentilor acestuia. "Viiturile se formeaza pe teritoriul Ucrainei si se impune realizarea unor lucrari hidrotehnice cu partea ucraineana.

Pe de alta parte, trebuie realizata amenajarea integrala a afluentilor Raului Tisa, din judetul Maramures, inclusiv prin actiuni de reimpadurire", a precizat sursa amintita. Aceasta a adaugat ca, pe langa aceste doua zone cu risc maxim, bazinul hidrografic al Raului Barlad-Vaslui este un alt punct sensibil la inundatii.

"Acolo nu au fost indeplinite in totalitate prevederile schemei-cadru de amenajare, mai ales sub aspectul realizarii unor lacuri de acumulare cu rol de atenuare a viiturilor si incinte de dirijare controlata a inundatiei".

Aversa a ofertat doua pompe ?istorice?

Cat priveste scandalul pompelor, potrivit sursei citate, in data de 11 mai, Consiliul Judetean Arad si cel din Timis au primit o oferta comerciala de la compania Aversa Bucuresti, pentru patru tipuri de pompe cu capacitate mica, respectiv 0,2 metri cubi pe secunda si 0,3 metri cubi pe secunda, dar si doua de mare capacitate. "Dintre acestea din urma, una are un debit de 1,2 metri cubi pe secunda si a doua – 1,7 metri cubi pe secunda.

Acestea au fost folosite numai la irigatii si lucrari agricole. Au fost fabricate in anii ?80 si n-au mai fost folosite de ani buni. Sistemele lor auxiliare nu sunt complete, deci nu pot fi comparate cu cele din Ungaria", a precizat sursa citata.

Avertizare meteo: Ploile vor continua in zilele urmatoare

Vremea se inrautateste, iar cotele de aparare ar putea fi depasite pe mai multe rauri din tara, in intervalul 14-16 mai, potrivit atentionarilor lansate de specialisti si transmise de Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor. Astfel, Institutul National de Hidrologie si Gospodarirea Apelor a emis o atentionare hidrologica privind scurgeri importante de apa pe versanti, torenti si cresteri de debite si niveluri pe raurile mici, cu posibile depasiri a cotelor de aparare ca urmare a ploilor insemnate cantitativ prognozate. Prognoza hidrologica prevede pentru intervalul 14-16 mai posibilitatea producerii importante de debite cu posibile depasiri ale cotelor de atentie pe unele rauri din zonele de deal si munte aferente bazinelor hidrografice Viseu, Iza, Tur, Somes, Crisuri, Bega, Timis, Barzava, Caras si Nera. Aceasta atentionare a fost transmisa catre Guvern, Ministerul Administratiei si Internelor, Ministerul Apararii Nationale, Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta, precum si catre prefecturile judetelor Arad, Bihor, Bistrita Nasaud, Caras Severin, Cluj, Maramures, Satu Mare, Salaj si Timis. La randul ei, Administratia Nationala de Meteorologie a emis doua atentionari ce vizeaza instabilitate atmosferica, cantitati de precipitatii peste 10-15 l/mp (peste 15 l/mp in zona montana), intensificari de scurta durata a vantului. De sambata noaptea, pana luni dimineata, un front atmosferic va traversa zona geografica a Romaniei, determinand ploi in majoritatea regiunilor. Cantitatile de apa vor totaliza 10-15 l/mp in 24 de ore. La munte, in special in zona Muntilor Apuseni, pe intreg intervalul se pot totaliza 20-25 l/mp.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *