Stiri si noutati

In Rom?nia a crescut de doua ori procentul de utilizare a cardurilor la comercianti

Gradul de utilizare a cardurilor Visa la comercianti a crescut cu 27 la suta, in al doilea trimestru al acestui an, fata de aceeasi perioada a anului trecut, ajungand la 3,1 milioane de carduri, cu un numar total de 53,8 milioane tranzactii, cu 24 la suta mai multe fata de trimestrul doi 2004, a aratat managerul regional pentru Romania si Bulgaria Visa International CEMEA, Catalin Cretu, miercuri, intr-o conferinta de presa.
Tranzactiile au insumat valoarea de 3,8 milioane de dolari, cu 70 la suta mai mult ca in urma cu un an, in acelasi interval, a aratat Catalin Cretu.
In acelasi interval, numarul de tranzactii la comercianti a ajuns la 4,8 milioane, cu 113 la suta mai mult, iar valoarea tranzactiilor la comercianti se ridica, fata de trimestrul doi 2004, la 251 de milioane de dolari, in crestere cu 110 la suta.
"Cresterea este sanatoasa, dar este loc de mult mai bine. Suntem in urma fata de alte tari, cu 6.000.000 de carduri la 22.000.000 de locuitori", a aratat managerul regional Visa.
Din punct de vedere al produselor, numarul de carduri Visa Electron a ajuns la 2.709.438, avand o cota de 87 la suta din portofoliu. Cele 72.057 de carduri Visa Business care exista in Romania la ora actuala au o pondere de 2,3 la suta in numarul total de carduri dar, in acelasi timp, acest procent este de calibrul celor de pe pietele mature, iar tranzactiile cu acest tip de card au o pondere importanta in valoarea totala a tranzactiilor, a explicat Cretu. Cardurile Visa Clasic au ajuns in luna iunie a acestui an la nivelul de 328.265, cu o pondere de 10,5 la suta din total.
"Acest produs, cardul embosat, se adreseaza de obicei clasei mijlocii", a explicat Cretu.
Fata de nivelul inregistrat la finele lui 2004, de 844 de carduri Visa Premium, anul acesta au fost identificate 2.736 de astfel de carduri.
Cardurile au fost folosite pentru 4,83 milioane de tranzactii la comercianti, de la 2,27, anul trecut, cu o valoare totala a tranzactiilor de 250 de milioane de doalri, in acest an, fata de 119 milioane, in iunie 2004.
Ponderea tranzactiilor la comercianti, in totalul fata de anul trecut, a crescut de la 5,2 la noua procente, ajungand la 6,6 la suta din valoarea tranzactiilor.
Managerul regional Visa a aratat ca plata electronica reprezinta "un instrument puternic pentru subminarea economiei subterane in Romania, aceasta presupunand transparenta, predictibilitate si eficienta".
Facand o comparatie cu tari precum Bosnia, Serbia sau Croatia, se observa un grad scazut de tranzactii la comercianti pe card, in cazul Romaniei, dar in acelasi timp, cel mai ridicat nivel, de 17,1 la suta, al tranzactiilor pe card la bancomate. Bulgaria inregistreaza un nivel de 5,4 la suta al acestor operatiuni, iar Croatia, un nivel de 6,9 la suta. "Problema este la nivel de educatie, de informare. Un card de salariu poate fi folosit la comercianti. Impreuna cu bancile membre, trebuie sa face, training si marketing", a subliniat Cretu.
Referitor la gradul scazut de bancarizare in Romania, Cretu a aratat ca "pentru foarte multi din procentul de 40 la suta din populatie, cat reprezinta populatia bancarizata, produsul care a deschis usa catre folosirea produselor bancare a fost cardul de salariu".
Referindu-se la fondurile nebancarizate care reprezinta o oportunitate in domeniu, Cretu a amintit de cele aproximativ doua miliarde de euro care au intrat in Romania in acest an, altfel decat prin infrastructura bancara. "Aceste fonduri pun o mare presiune pe aprecierea RON in comparatie cu euro".
Managerul regional a aratat ca, in prezent, se lucreaza la implementarea cardurilor cu cip, precum si ca se vrea o cat mai mare diversificare a portofoliului, cu accent pe produsele business. De asemenea, Cretu s-a referit si la platforma Visa Direct, pentru remiteri. Etapele acestui program de transmitere de fonduri din strainatate in tara sunt virarea de pe card pe card, urmeaza virarea de numerar pe card si virarea de numerar, care este receptionat tot ca numerar. Avantajul platformei fata de altfel de asemenea sisteme consta intr-o infrastructura deja existenta si mai ieftina, respectiv Visa Net. Se pot face operatiuni de transmitere de bani de pe card pe card de la BBVA, din Spania, de la Carta Si, din Italia si de la Piraeus Bank, din Grecia.
Cu prilejul aceleiasi conferinte a fost prezentata si noua arhitectura a brandului Visa, care o va inlocui pe cea lansata in anii ’70

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *