Stiri si noutati

In Rom?nia, ponderea creditului in PIB este sub pragurile admise, afirma presedintele ARB

Bancherii nu privesc cu aceeasi ingrijorare ca reprezentantii FMI cresterea creditelor acordate populatiei, pe fondul situarii Romaniei sub pragurile admise pentru ponderea creditului in PIB, a declarat presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Gratian Ghetea.

Opinia noastra, a bancherilor, este ca nu exista un motiv de ingrijorare si, din pacate, se intampla ca de multe ori, in loc sa analizam cu atentie si sa vedem care sunt acele posibilitati de a reduce deficitul de cont curent sau deficitul balantei comerciale, deci in loc sa ne uitam cum am putea sa reducem importurile sau sa crestem exporturile la asa nivel incat sa nu mai avem deficitul balantei comerciale, cautam niste masuri administrative de genul celor puse de FMI si care se pare ca o sa fie aplicabile in curand. Eu cred ca se face o mare greseala. Ar trebui ca reprezentantii FMI sa se uite cu atentie sa nu ne trezim ca prin aceasta, sa spunem, ajustare pe care dansii o propun sa nu se intample o degradare a unor alti indicatori economici”, a declarat Ghetea pentru Radio Romania Actualitati.

In opinia presedintelui ARB, masurile de limitare a riscului de credit ar putea duce la o crestere a somajului, ca urmare a reducerii productiei interne. Potrivit acestuia, in prezent, beneficiarii creditelor de consum sunt persoane cu venituri relativ mici, care se orienteaza cu precadere spre produse fabricate in majoritate in Romania, precum frigidere, aragazuri, autoturisme, mobila etc, exceptie facand televizoarele si calculatoarele.

Ghetea si-a exprimat surprinderea ca, spre deosebire de alte dati, reprezentantii FMI nu au avut un schimb de opinii cu reprezentantii comunitatii bancare din Romania in legatura cu politica de creditare. Consiliul de administratie al BNR a adoptat o serie de norme privind limitarea riscului de credit pentru imprumuturile persoanelor fizice, reglementari care vor intra in vigoare la 30 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial. In esenta aceste reglementari stipuleaza ca totalul angajamentelor de plata lunare, respectiv rata si dobanda aferente tuturor tipurilor de contracte de credit, precum si altor contracte de aceeasi natura, cum ar fi cele de leasing sau cumparare de bunuri in rate nu poate depasi un plafon maxim de 40 la suta din veniturile nete lunare ale solicitantului de credit si, dupa caz, ale familiei acestuia.

De asemenea, angajamentele de plata lunare decurgand din credite de consum si imobiliare, indiferent de creditor, nu pot depasi 30 la suta, respectiv 35 la suta din veniturile nete lunare ale solicitantului de credit si, dupa caz, ale familiei acestuia. De asemenea, pentru a spori eficienta masurilor de limitare a riscului de credit pentru persoanele fizice si in concordanta cu memorandumul de politici economice agreat cu Fondul Monetar International, Executivul si Banca Nationala a Romaniei intentioneaza sa elaboreze un act normativ care sa stabileasca standarde minime de autorizare, reglementare si supraveghere pentru institutiile financiare nebancare.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *