Stiri si noutati

In vara, tarifele la energie si gaze, dar si preturile alimentelor vor exploda

Anul acesta va fi marcat de scumpiri succesive la gazele naturale si energie. In negocierile de aderare la UE, Romania s-a angajat sa majoreze tarifele la utilitati in asa fel, incat acestea sa acopere costurile de productie si sa ajunga la nivelul celor din statele comunitare. Cele mai mari scumpiri sunt prognozate pentru mijlocul anului. In luna iulie sunt asteptate cresteri atat la gazele naturale, cat si la  energia electrica si termica. In ceea ce priveste gazele naturale, potrivit unui program al Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Gazelor Naturale (ANRGN), pretul la consumator va creste, in acest an, la 294 dolari/1.000 metri cubi (mc), de la 263 dolari/1.000 mc cat este acum. Practic, in fiecare trimestru va avea loc o majorare. Urmatoarea scumpire va avea loc in primavara, cand tarifele vor creste cu 7%, la 282 dolari/1.000 mc. In vara, pretul gazelor naturale va creste la 288 dolari si la 294 dolari in semestrul al patrulea al anului. Ultima oara, gazele s-au scumpit cu 17% in ianuarie.

Energia se va scumpi in iulie

De asemenea, pentru luna iulie este prognozata o crestere si a pretului national de referinta la energia termica. Potrivit Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE), o noua majorare, estimata la 20%, motivata de reducerea subventiilor acordate de la bugetul de stat pentru productia de energie termica, cu 33% fata de nivelul practicat in prezent, si de majorarea preturilor la gaze naturale. In acest moment, costurile producatorilor se ridica la 1,8 milioane de lei vechi pentru o gigacalorie, in timp ce pretul national de referinta, valabil din luna noiembrie, este de 1,075 milioane lei vechi. Tarifele la energia electrica vor fi majorate la 1 iulie, conform programului de ajustare stabilit de autoritatile statului. Ultima majorare a avut loc in ianuarie cu 1,85%, ca urmare a cresterii preturilor la combustibili. In anul premergator aderarii la UE, autoritatile si-au propus sa alinieze preturile si tarifele la nivel comunitar, in timp ce salariile sunt de zece ori mai mici.

Si accizele vor creste in iulie

Data de 1 iulie va aduce majorarea accizelor la carburanti, tutun si alcool, dar si la energie electrica, potrivit calendarului de majorare stabilit cu UE, afirma autoritatile. Astfel, in cazul benzinei cu plumb, acciza se va majora cu 33 euro/1.000 litri, pana la 395 euro, dupa majorarea operata anul trecut, de la 319 la 369,6 euro/1.000 litri. Astfel incat benzina cu plumb se va scumpi cu circa 1.000 de lei vechi. La benzina fara plumb, calendarul prevede un nivel al accizei pentru 31 decembrie a.c. de 297,6 euro/1.000 litri, numai ca el a fost deja depasit inca de la 1 aprilie 2005, cand a fost "saltat" la 327,29 euro /1.000 litri. Acest nivel depaseste graficul stabilit pentru 31 decembrie 2007, data pentru care autoritatile s-au angajat la o acciza de 323,4 euro. Si in cazul motorinei calendarul de crestere a accizelor a fost depasit si pentru 2007, cand la finele lui decembrie ar fi trebuit sa fie 251,81 euro/1.000 litri, pe cand actualul nivel aplicat este de 259,91 euro. In plus, daca ar fi sa ne luam dupa calendarul amintit, acciza la pacura se va majora la 9,6 euro/tona, fata de 6,81 euro/tona in prezent. Cele mai mari cresteri ale accizelor se vor resimti la alcool si bauturi alcoolice distilate, de la 465,35 euro/hl la 550 euro/hl, aceasta fiind ultima majorare a acestei taxe stabilite cu UE pentru alcool. Estimarile arata o scumpire cu peste 20% a alcoolului. Acciza la tigari se va majora de la 9,10 euro plus 30% la mia de tigarete, la 11,47 euro plus 20% din pretul de vanzare cu amanuntul. Nu trebuie uitata nici taxa pe viciu, care o data cu intrarea in vigoare a legilor privind reforma in sanatate, va duce la scumpirea tigarilor cu 60%. Astfel, pentru tigarete taxa de viciu va fi de 10 euro/1.000 de tigarete, pentru tigari si tigari de foi – 10 euro/1.000 de bucati, iar pentru tutun destinat fumatului – 13 euro/kg. Persoanele juridice care produc sau importa bauturi alcoolice vor plati o taxa de viciu de 200 euro pe hectolitru alcool pur sau 2 euro pe fiecare litru alcool pur.
Claudia Botezatu, Carmen Neacsu

Sursa: Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *