Stiri si noutati

Increderea industriasilor in economia romaneasca a scazut drastic dupa numai sase luni

Asteptarile industriasilor romani in privinta evolutiei afacerilor sunt din ce in ce mai pesimiste, potrivit unui studiu trimestrial efectuat de Grupul de Economie Aplicata (GEA). Mai precis, indicele de incredere industriala calculat de GEA ca medie intre volumul actual al comenzilor, cel al stocurilor si estimarile referitoare la volumul productei a scazut la 2,2 fata de 14,5 in primul trimestru al acestui an si 7,4 in cel de-al doilea trimestru. Unele dintre cauzele care au contribuit la scaderea increderii sunt cresterea preturilor practicate la utilitati, a carburantilor, continuarea aprecieri monedei nationale fata de euro, schimbarile frecvente ale legislatiei fiscale si efectele pe termen scurt ale inundatiilor.

Profiturile exportatorilor, reduse

Profitul firmelor din industrie a scazut in trimestrul doi fata de inceputul anului cu 24,3%, respectiv cu 20,8% fata de perioada similara a anului trecut. Sectorul cu cele mai semnificative scaderi ale rezultatului activitatii este industria de confectii, unde soldul conjunctural a scazut cu 56,2%. Si alte sectoare orientate catre export au inregistrat scaderea profitului, cele mai relevante cazuri fiind industria de masini si echipamente, care a consemnat o micsorare a soldului conjunctural cu 52,4%, respectiv cea de masini si aparate electrice, cu 26,6%.

Un alt indicator analizat de GEA este nivelul comenzilor, care in prezent acopera 3,6 luni de productie per ansamblul industriei prelucratoare in urmatoarele trei luni, fata de 4,1 luni cat era in al doilea trimestru. Scaderea comenzilor se reflecta in aceleasi sectoare in care, conform biroului de statistica al UE, Eurostat, exista o reducere importanta a comenzilor si in UE: masini si echipamente, masini si aparate electrice, metalurgie si confectii.

Printre cauzele acestei evolutii nefavorabile se numara conjunctura externa, procesul de restructurare din industrie si o alta structura a productiei. Mai mult, numarul de angajati va continua sa scada in urmatoarele trei luni, acest fenomen inregistrandu-se si in trimestrul II din 2005. (Consuela Stegarescu)

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *