Stiri si noutati

Industria petrolului: Lupta intre companiile regionale

Piata rafinarii si distributiei de petrol din Europa de est si de sud-est s-a dovedit a fi, in ultimii ani campul de lupta al companiilor regonale. Marii jucatori internationali s-au tinut departe de aceste piete, preferand sa se concentreze pe zonele cu rezerve uriase din Asia Centrala si din Rusia. Astfel, austriecii de la OMV intampina in tentativa lor de a domina piata regionala rezistenta din partea companiei poloneze PKN Orlen si a ungurilor de la MOL. In majoritate, privatizarile in aceasta zona s-au facut prin achizitionarea initiala a unui pachet minoritar, si apoi prin marirea capitalului pana la obtinerea de catre investitorul strategic a controlului.

Cehia

Unipetrol, principala companie petroliera din Cehia, a fost vanduta anul trecut companiei poloneze PKN Orlen. Polonezii au cumparat un pachet de 63% din Unipetrol pentru 354 milioane euro, preluand si datoriile istorice.

Bulgaria

Principala rafinarie din Bulgaria – Neftochim Burgas a fost privatizata in 1999 cu russii de la Lukoil, care au achizitionat un pachet de 58% pentru suma de 101 milioane dolari. In acest moment, Lukoil detine 93% din actiunile rafinariei. In paralel, compania rusa deruleaza investitii masive pentru a se impune pe piata distributiei.

Slovacia

MOL a achizitionat Slovnaft, principala companie din Slovacia, tot in doua etape. Initial, in 2000, a cumparat 36% din pachetul companiei pentru 262 milioane dolari.

In 2002, MOL a mai cumparat un pachet de 31,6 % pentru 360 milioane dolari.

Croatia

Ungurii de la MOL au cumparat 25% din companie petroliera croata INA in 2003, pentru un pret de 505 de miliane de dolari, in urma unei licitatii. Contractul stipuleaza ca MOL urmeaza sa preia pachetul majoritar la INA in 2007.

Sursa: Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *