Stiri si noutati

Industriasii ameninta iar cu majorarea preturilor la carne

Ilinca Teodoriu

Pretul preparatelor din carne de porc se va majora cu aproximativ 10%, daca din 2004, vor fi reintroduse taxele vamale la importurile de piese de porc, au anuntat, ieri, reprezentantii Asociatiei Romane a Carnii(ARC). Potrivit acestora, mentinerea facilitatilor la importurile de carne constituie singura metoda prin care preturile la carnea si produsele din carne de porc pot ramane nemodificate. "In prezent, piata carnii este stabila. Insa, din 2004, daca se va anula aceasta facilitate, cu siguranta ca vom majora preturile. Speram sa beneficiem si anul viitor de acesta facilitate", a declarat Mihai Visan, vicepresedintele ARC. El a aratat ca, in conditiile reducerii taxelor la importuri, este posibila mentinerea preturilor la un nivel constant, iar vanzarile procesatorilor ar creste, profitul urmand sa fie folosit pentru realizarea de investitii.

Reprezentantul ARC a apreciat ca anularea taxelor vamale la importuri nu afecteaza crescatorii interni, in conditiile in care acestia asigura doar 40% din necesar. Astfel, la fel ca in cazurile precedente, procesatorii din industria carnii se folosesc de consumatorii romani pentru a determina autoritatile sa le acorde facilitatile solicitate. Insa, desi procesatorii au beneficiat intotdeauna de nenumarate facilitati fiscale, in magazinele de specialitate, atat preturile la carne, cat si la semipreparate au ramas la fel de mari.

Amenintarile, metoda de convingere

Amenintarile par sa fie insa cea mai buna metoda de a convinge autoritatile sa acorde facilitatile solicitate. Astfel, oficial, reprezentantii Ministerului Agriculturii sustin ca "nu ne putem juca cu taxele vamale in functie de interesele unei anumite grupari patronale". Pe de alta parte insa, de fiecare data cand industriasii solicita o facilitate, MAPAM elaboreaza si promoveaza, in tacere, acte normative prin care acorda industriei de prelucrare a carnii diverse masuri de sprijin. Varianta "santajului" este exclusa insa de vicepresedintele ARC, Sorin Minea, care a declarat ca "nu am tras sfori pentru a obtine anularea taxelor vamale la importul de piese de porc".

Industriasii cer facilitati si la importul de curcani

Cerintele ARC nu se limiteaza la reducerea taxelor vamale la importurile de piese de porc, in prezent, procesatorii incercand sa obtina si reducerea TVA la carne. "In Europa, la produsele alimentare, Taxa pe Valoarea Adaugata este mult mai mica decat la alte produse. Un exemplu in acest sens este Franta, unde, TVA pentru alimente se ridica la aproximativ 5%", sustin reprezentantii ARC. Potrivit acestora "reducerea TVA ar conduce la o mai buna colectare a veniturilor la bugetul de stat si ar contribui si la diminuarea evaziunii fiscale din domeniu". Pentru ca se apropie si sarbatorile de iarna, ARC mai solicita si reducerea taxelor vamale pentru importurile de carne de curcan. " Taxele vamale la curcani sunt de 60%, asa cum au solicitat crescatorii de pasari. Insa, Romania nu produce curcani. In acest context, protejam ceva ce nu exista. Daca aceste taxe s-ar reduce si preturile la carnea de curcan sau la semipreparate ar fi mai mici", au conchis reprezentantii ARC.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *