Stiri si noutati

ING Olanda sustine ca sansele Romaniei de aderare la UE sunt de 70%

Sansele Romaniei de aderare la Uniunea Europeana (UE) in 2007 sunt de circa 70%, potrivit unui studiu realizat de grupul olandez ING, a declarat, ieri, directorul general adjunct al ING Bank Romania, Misu Negritoiu.

"Numai procese complet iesite de sub control, crize politice sau dezastre economice ar putea pune la indoiala integrarea Romaniei in 2007-2008", a afirmat Negritoiu, citat de Mediafax.

Grupul ING a efectuat un studiu comparativ referitor la convergenta in procesul de marire a Uniunii in 12 tari candidate. Amanarea momentului de aderare a Romaniei este putin probabila si datorita faptului ca, pentru toate tarile candidate, a fost respectat cu strictete graficul stabilit de UE.

Inflatia si PIB, capitole deficitare

In ceea ce priveste pozitia intre tarile candidate, tara noastra va avea un avantaj numai din perspectiva numarului de locuitori, fapt ce ii va permite accesul la fonduri comunitare si o buna reprezentativitate in Parlamentul European.

Din perspectiva nivelului PIB, economia romaneasca se plaseaza in mijlocul unui clasament al tarilor candidate si reprezinta numai 9% din suma PIB a celor zece tari care intra in UE in acest an si a celor doua state din al doilea val de integrare.

Capitolele deficitare ale economiei romanesti sunt inflatia si PIB pe cap de locuitor, a afirmat Negritoiu. "Cred ca indicatorul PIB/locuitor este capitolul la care stam cel mai rau", a spus el. De asemenea, rata inflatiei este cea mai mare dintre toate tarile candidate.

Rata inflatiei este greu de controlat fara o capacitate institutionala eficienta si o reforma structurala profunda, a adaugat Negritoiu. In aceste conditii, preturile sunt vulnerabile, fiind influentate semnificativ de variatiile cursurilor de schimb sau de perioadele nefavorabile productiei agricole. (C.S.)

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *