Potrivit analizelor specialistilor din domeniul financiar, dobanzile practicate in momentul de fata de catre bancile comerciale sunt real negative. Cu alte cuvinte, persoanele care isi depun banii in banci pierd, pentru ca dobanda pe care o primesc este mai mica decat rata anualizata a inflatiei. Aceasta stare de lucruri va continua si in perioada urmatoare, in contextul in care reprezentantii marilor banci din Romania nu se arata dispusi sa creasca dobanzile, dupa cum am prezentat si in ziarul nostru de sambata. In acest context, pentru a avea un oarecare castig de pe urma banilor stransi cu mare greutate, romanii sunt obligati sa devina investitori. Cei care nu au timpul sau abilitatile necesare pentru a face in mod direct acest lucru pot apela la fondurile specializate.
Afacerea perfecta: toata lumea castiga
Unii analisti nu exclud posibilitatea unei politici deliberate a marilor banci in sensul "deturnarii" banilor populatiei spre fondurile de investitii pe care acestea le administreaza si care pot aduce castiguri mai mari pentru toata lumea.
In momentul de fata, in Romania functioneaza 24 de fonduri mutuale (sau de investitii), avand un grad de risc scazut sau cel mult mediu. Acest lucru inseamna ca posibilitatea ca banii plasati in aceste fonduri sa fie pierduti este redusa sau medie, dupa caz. In ultimul timp, insa, dobanzile oferite de sistemul bancar, precum si de catre stat, prin certificatele de trezorerie, au scazut foarte mult. In acest context, a scazut, de asemenea, si randamentul investitiilor in certificate bancare sau de trezorerie. Ca urmare, potrivit analistilor economici, fondurile mutuale vor fi nevoite sa se reorienteze catre alte forme de investitii, inclusiv (sau mai ales) catre piata de capital.
Un grad de risc scazut
Din cele 24 de fonduri de investitii care activeaza pe piata de capital autohtona, 20 sunt membre ale Uniunii Nationale a Organismelor de Plasament Colectiv (UNOPC). Majoritatea acestora au un grad de risc scazut, cu exceptia FDI Intercapital, administrat de Certinvest SA, si de Fondul de Investitii Napoca, administrat de Globinvest SA. Ambele fonduri isi orienteaza plasamentele catre Bursa de Valori Bucuresti, respectiv catre actiunile listate, care constituie, in momentul de fata, una dintre solutiile care pot creste rata profitului.
Piata externa, pericol potential
In momentul de fata, majoritatea fondurilor isi orienteaza plasamentele cu precadere in instrumente ale pietei monetare, cu grad de risc zero si unu, cum ar fi bonurile de tezaur, depozitele bancare, certificatele de depozit. "Reducerea treptata a dobanzilor la titlurile de stat si scaderea randamentelor plasamentelor monetare va obliga fondurile mutuale sa isi reorienteze strategia in scopul utilizarii lichiditatilor in plasamente pe piata de capital", ne-a declarat Andrei Roman, analist la Continental Investment. Potrivit acestuia, pericolul poate veni din orientarea investitiilor cu precadere catre actiunile necotate, cu toate ca nu trebuie omise nici fluctuatiile pietelor internationale. "In momentul de fata, conjunctura economica mondiala face ca si investitiile in actiunile cotate sa prezinte un risc de care sa se tina seama", a conchis Andrei Roman.
Have something to add? Share it in the comments.