Stiri si noutati

Ingineriile financiare autohtone, in atentia FMI

Carmen Neacsu

Guvernul s-a angajat fata de Fondul Monetar International (FMI), prin Memorandumul suplimentar de politici economice, sa prezinte conducerii acestei institutii un raport privind urmarirea in justitie a persoanelor implicate in operatiuni financiare ilicite, inclusiv cele legate de Fondul National de Investitii (FNI) si Banca Romana de Scont (BRS). La aceasta promisiune, inclusa in document la capitolul "Probleme de guvernare", se mai adauga si cea privind supervizarea tuturor privatizarilor intr-o maniera "deschisa si transparenta", precum si cea privind amendarea noului Cod al Muncii, dupa studierea impactului acestuia asupra flexibilitatii pietei muncii.

In acelasi document se aminteste si de programul de lupta impotriva coruptiei si protectia investitorilor strategici de "sarcini exagerate", in paralel cu protectia actionarilor minoritari.

Executivul pare sa se tina de cuvant in ceea ce priveste angajamentul privind fraudele financiare, fapt confirmat de evenimentele din aceasta saptamana, cand procurorii Parchetului Curtii Supreme de Justitie au inceput urmarirea penala impotriva lui Sorin Ovidiu Vantu, pentru infractiunea de spalare de bani. Vantu este invinuit de comiterea infractiunilor de instigare la fals in declaratii, abuz in serviciu in forma calificata si spalare de bani, in dosarul Banca de Investitii si Dezvoltare, FNI, Banca Agricola. Frauda de la BRS se ridica la aproximativ 19,2 milioane de dolari.

FMI se opune la intentia de reducere a TVA

FMI se declara impotriva introducerii, din 2004, a cotelor reduse de TVA pentru anumite produse, pentru ca se considera ca va submina eficienta administratiei fiscale.

Memorandumul suplimentar mai prevede ca Romania trebuie sa obtina din privatizare, in acest an, 4.000 miliarde lei, echivalentul a circa 120 milioane dolari. Potrivit precizarilor ministrului Ovidiu Musetescu, Autoritatea pentru Privatizare va obtine din vanzarea pachetelor de actiuni, in acest an, peste 4.000 miliarde de lei, indeplinind astfel una dintre obligatiile asumate fata de FMI, respectiv 1.000 miliarde de lei pe trimestru. Musetescu a apreciat ca valoarea cuprinsa in memorandumul cu FMI este una "rezonabila", care va fi, cu siguranta, depasita.

FMI doreste ca privatizarea din Romania sa fie impulsionata, considerand ca, in prezent, ritmul acestui proces este sub asteptari din cauza practicii autoritatilor de a impune investitorilor angajamente privind mentinerea locurilor de munca si efectuarea de investitii. Pe langa APAPS, Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI) estimeaza ca va obtine, in acest an, venituri totale de circa 5.000 miliarde de lei (151 milioane de dolari), dintre care din privatizare echivalentul a 81,8 milioane dolari. Valoarea nu include veniturile obtinute din eventuala privatizare a SNP Petrom, prevazuta a fi realizata pana 31 decembrie a.c., data valabila si pentru Electrica Banat si Electrica Dobrogea.

"Financial Times": Anchetarea lui SOV, accelerata de presiunile externe de combatere a coruptiei

Prestigioasa publicatie "Financial Times" (FT) apreciaza ca ancheta deschisa pe numele lui SO Vantu a fost accelerata pe fondul presiunilor la care este supus Executivul de la Bucuresti pentru a combate coruptia. "Investigatia a fost impulsionata de intoarcerea in tara a fostei presedinte a FNI, care a plecat in Israel o data cu colapsul companiei. Se spune ca aceasta a fost de acord sa depuna marturie impotriva lui Vantu, in schimbul unei eventuale diminuari a pedepsei. Totusi, ancheta a fost accelerata si de presiunile exercitate asupra Guvernului in sensul combaterii coruptiei", scrie FT. Aceeasi publicatie arata ca SUA si UE au avertizat autoritatile romane de pericolul care planeaza asupra investitiilor straine si a aderarii la UE, ca urmare a "gradului ridicat de raspandire a coruptiei".

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *