Stiri si noutati

Inspectorii financiari vor intensifica controalele, din 2004

Organele de control financiar ale Ministerului Finantelor vor putea patrunde la locul de munca al contribuabilului si in afara programului normal de lucru, cu acordul scris al acestuia, informeaza surse guvernamentale. Normele metodologice de aplicare a OG 70/1997 privind controlul fiscal mai obliga contribuabilii sa puna la dispozitia organelor de control toate documentele si evidentele contabile si sa asigure spatiul de lucru, precum si toate conditiile necesare pentru desfasurarea controlului. In plus, ei vor trebui sa permita inspectorilor accesul in locurile unde se afla bunurile si valorile supuse impozitarii. Acelasi proiect mai stipuleaza ca cei supusi controlului fiscal vor avea dreptul, pe intreaga perioada a verificarilor, la asistenta de specialitate, asigurata de catre experti contabili, experti autorizati ori consultanti fiscali, precum si de asistenta juridica. De remarcat ca, in cazul in care se vor constata abateri de natura evaziunii fiscale, controlul va fi extins asupra tuturor documentelor financiar-contabile. Potrivit Ordonantei 70/1997, controlul fiscal cuprinde ansamblul activitatilor care au ca scop verificarea sinceritatii declaratiilor si verificarea corectitudinii indeplinirii de catre contribuabili a unor obligatii fiscale, precum cea de declarare a bunurilor, a veniturilor impozabile sau, dupa caz, a impozitelor datorate, obligatia de plata a impozitelor la termenele legale, precum si obligatia de calculare si inregistrare a acestora in evidentele contabile.

Agentie de Administrare Fiscala, din 2004

Pe de alta parte, de la 1 ianuarie 2004 se va infiinta Agentia Nationala de Administrare Fiscala, organism in subordinea MFP. Inspectorii fiscali, angajatii noii agentii, vor fi obligati sa efectueze verificarile, astfel incat acestea sa afecteze cat mai putin activitatea curenta a celor controlati. De asemenea, inspectorii fiscali vor trebui sa dea dovada de intelegere si solicitudine fata de doleantele contribuabililor. Inspectorii vor fi obligati sa nu divulge informatiile de care iau cunostinta in exercitarea atributiilor de serviciu, respectiv sa pastreze secretul fiscal.

Incepand de anul viitor, contribuabilii care nu-si onoreaza obligatiile fiscale din proprie initiativa vor avea sanse mult mai mari sa fie vizitati de catre inspectorii fiscali. Aceasta deoarece Inspectia Fiscala va efectua, cu prioritate, inspectia la contribuabilii care nu se conformeaza voluntar la indeplinirea obligatiilor fiscale, in baza unui aviz de inspectie transmis contribuabilului cu cel putin cinci zile inaintea demararii actiunii. Pentru motive intemeiate, cei vizati pot solicita amanarea inceperii controlului cu maximum 15 zile lucratoare. (C. Neacsu)

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *