Stiri si noutati

Integrare europeana: in Polonia, doar fermierii sunt multumiti de aderare

“”>Aproape trei sferturi dintre polonezi considera ca aderarea la UE nu a produs nici o schimbare in viata lor, in timp ce 17 la suta cred ca aderarea le-a imbunatatit nivelul de trai, iar 13 la suta sunt de parere ca este mai rau, sustin oficiali ai ambasadei Poloniei la Bucuresti.
Potrivit acestora, efectele pe termen scurt ale aderarii la UE s-au concretizat in dezvoltarea economica accelerata, cresterea inflatiei, majorarea ratei somajului si cresterea exporturilor.
Cei mai fericiti polonezi au fost fermierii, care au profitat cel mai mult de efectele aderarii. Pentru fiecare hectare de teren agricol acestia au primit sub forma de subventie de la stat cate 305 zloti (500 RON), reusind astfel sa-si dezvolte ferme. Suprafata medie a unei astfel de ferme este de circa 7,4 hectare, in prezent existand circa 1,85 milioane fermieri (peste 27 la suta din intreaga populatie).
Productia de bunuri alimentare, fabricarea bauturilor si a produselor din tutun reprezinta 20 la suta din totalul vanzarilor de produse prelucrate din Polonia. In 2005, Polonia a exportat produse agroalimentare in valoare de peste sapte miliarde euro.
Rata somajului a fost de circa 17,8 la suta, in scadere fata de perioada similara a anului trecut. Castigul salarial mediu brut a crescut cu 4,7 la suta fata de aceeasi perioada din 2005, ajungand la 2.540 zloti (2.209 lei).
PIB-ul Poloniei a crescut cu 5,2 la suta, cea mai mare pondere la cresterea acestuia fiind data de cresterea consumului. In primul semestru al anului, exporturile au crescut cu peste 20 la suta, iar deficitul comercial a crescut cu aproape trei la suta.
In perioada mentionata s-au inregistrat cresteri de 3,9 la suta ale tarifelor la intretinere, de 14,3 la suta la gaze naturale si de 4,8 la suta la benzina, iar scaderi au fost inregistrate la imbracaminte si incaltaminte (de 6,7 la suta).

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *