Stiri si noutati

Integrarea pietelor bancare europene este mult in urma, considera Jean Claude Trichet

Trimisul special Rompres, Constantin Balaban, transmite – Presedintele Bancii Central Europene (BCE), Jean Claude Trichet, a salutat luni progresele realizate in sectorul pietei banilor si in sectorul oligatiunilor, referindu-se la "Starea integrarii financiare europene", dar a apreciat ca in sectorul pietelor bancare nu au fost inregistrate progrese similare, a apreciat Trichet in cadrul celui de al treilea "Euro Fixed Income Forum", organizat de publicatia Euromoney.
In ceea ce priveste integrarea financiara, la nivel european, a pietei banilor, Trichet a catalogat-o drept un succes, avand in vedere cat de mult s-au redus diferentele dintre dobanzile percepute pentru imprumuturile overnight, in diferite state membre ale zonei euro. Astfel, daca in luna ianuarie 1998, diferenta maxima la acest capitol era de aproximativ 130 de puncte procentuale, in prezent aceasta a scazut pana la nivelul de un punct procentual. Trichet a subliniat ca rezultate similare au fost inregistrate si pe piata maturitatilor pentru o luna sau pentru 12 luni, precum si pe piata REPO.
Analizand situatia de pe piata obligatiunilor, Trichet a apreciat ca si sectorul obligatiunilor guvernamentale a atins un nivel inalt de integrare la nivelul zonei euro, in special prin disparitia riscurilor asociate cu ratele de schimb intra-euro. In plus, este de salutat aparitia unei piete europene a obligatiunilor de tip corporate, care a crescut considerabil in perioada care a trecut dupa 1999. Cu toate acestea, la acest ultim capitol, exista in continuare un decalaj mare fata de piata SUA, in termeni de valoare a pietei. In timp ce in zona euro volumul total al obligatiunilor emise de corporatii non-financiare se ridica la aproximativ 2.500 miliarde euro, in SUA este de trei ori mai mare decat in zona euro.
In schimb, Trichet a apreciat ca in cazul equity market si al pietei bancare din zona euro, progresele realizate in domeniul integrarii sunt destul de modeste. In cazul equity market, importanta "efectului de tara" este in continuare mult prea mare, desi au disparut riscurile asociate cu ratele de schimb intra-euro. In cazul pietei bancare din zona euro exista diferente intre tipurile de activitati bancare, considera Trichet. Astfel, imprumuturile bancare trans-frontaliere au inregistrat o crestere substantiala, insa integrarea europeana a activitatilor de retail banking nu a cunoscut aceleasi progrese. In timp ce in 1997 nivelul imprumuturilor trans-frontaliere acordate de institutiile monetar financiare (MFI) din zona euro catre non-MFI era de doua procente, in prezent acest indicator a crescut doar la 3,5 procente.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *