Stiri si noutati

Interes scazut pentru fondurile Programului Sapard

Ilinca Teodoriu

Desi termenul de depunere a primei serii de proiecte din cadrul Programului SAPARD se apropie de final, iar ultima zi in care potentialii beneficiari ai finantarii din fonduri UE pot trimite proiecte este 31 august a.c., pana in prezent, acestia nu s-au inghesuit la agentiile regionale. Prin intermediul Programului SAPARD, instrument financiar nerambursabil, conceput pentru tarile candidate la UE, in vederea sprijinirii acestora in abordarea reformei structurale in agricultura, tara noastra va primi, pana in anul 2006, o transa anuala de 150 milioane de euro.

Dezvoltarea prelucrarii si marketingului

Primul program din SAPARD, respectiv "Imbunatatirea prelucrarii si marketingului produselor agricole si piscicole", este destinat sa imbunatateasca si sa rationalizeze procesarea si comercializarea produselor agroalimentare. Prin intermediul acestuia pot solicita finantare societati cu capital 100% privat si cooperativele de consum. Activitatile eligibile vizeaza in principal imbunatatirea procesarii si managementului in urmatoarele sectoare: lapte si produse lactate, carne, produse din carne si oua, legume, fructe, vinificatie, piscicultura, productia de cereale, seminte oleaginoase, cartofi si sfecla-de-zahar. Valoarea proiectelor trebuie sa fie cuprinsa intre minimum 30.000 de euro si maximum doua milioane de euro.

Infrastructura rurala

Scopul final al acestui program vizeaza imbunatatirea infrastructurii din cadrul spatiului rural prin constructia si modernizarea drumurilor si podurilor, a sistemelor de alimentare cu apa si a sistemelor de canalizare, sprijinirea activitatilor economice comerciale si turistice si ameliorarea calitatii mediului si diminuarea surselor de poluare. Programul poate fi accesat de catre consiliile locale ale comunelor si asociatiile cu statut juridic. Valoarea minima a unui proiect este de 100.000 de euro, iar cea maxima admisa se ridica la un milion de euro. De asemenea, 25% din valoarea proiectului trebuie suportata din contributie nationala, restul de 75% fiind fonduri nerambrusabile ale UE.

Desi reprezentantii Agentiei SAPARD si cei ai Ministerului Agriculturii au declarat ca cei interesati sa primeasca finantare din fonduri UE sunt foarte multi, potrivit agentiilor regionale, numarului celor care au depus proiecte este foarte mic, in unele locuri neinregistrandu-se nici o cerere. In acest context, reprezentantii SAPARD nu vor sa dea nici o informatie referitoare la numarul proiectelor inregistrate, sustinand ca aceste date sunt confidentiale.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *