Stiri si noutati

Introducerea Pilonului II al sistemului de pensii ar putea genera o problema macroeconomica pentru Rom?nia, considera Mihai Tanasescu

Aplicarea Pilonului II al sistemului de pensii, incepand cu 2006, precum si continuarea procesului de reducere a contributiilor sociale (cu zece la suta timp de patru ani) ar putea genera o imensa problema macroeconomica Romaniei, a declarat miercuri, intr-un seminar, presedintele Comisiei de Buget, Finante si Banci din Camera Deputatilor, Mihai Tanasescu.
”Pilonul II al pensiilor va aduce un minim de resurse bugetare, de doi la suta din PIB (adica doua milioane euro), in primul an de functionare, prin transferul contributiilor sociale incasate la sistemul de buget public catre cel privat. Marea problema este daca acest tip de program poate sau nu, sa fie sustinut sau sa continuie”, a spus Tanasescu.
Potrivit acestuia, sistemul public de pensii este, in prezent, unul deficitar, care este acoperit din resursele bugetului general consolidat. ”Studiile Bancii Mondiale arata ca deficitul fondului de pensii nu poate sa fie mai mare de unu la suta din PIB, astazi insa deficitul depasesete limita de suportabilitate”, a mentionat Tanasescu.
Fostul ministru de finante a explicat ca, potrivit Programului Economic de Preaderare, veniturile bugetare sunt preconizate la 28 la suta din PIB, pentru 2008, valoarea fiind mai mica decat cea prevazuta pentru 2007 sau 2006.
”Aplicarea Pilonului II va aduce avantaje pe termen mediu si lung. Pe termen scurt, insa va crea o problema de adancire a deficitului public, precum si cresterea ratei inflatiei. Una dintre potentialele cai de a stopa acest deficit este intreruperea temporara a scaderii contributiilor sociale in 2007”, a precizat Tanasescu.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *