Stiri si noutati

Investitiile imobiliare aduc cel mai mare profit

Marius Guta

Din cauza scaderii dobanzilor, romanii isi plaseaza banii in instrumente de economisire mai sofisticate

Scaderea accentuata a dobanzilor inregistrata in ultimul timp a determinat o diversificare a modalitatilor de economisire. Se constata, astfel, o tendinta a investirii banilor in instrumente mai sofisticate. Printre cele mai cautate forme de plasare a banilor se numara obligatiunile municipale. Totusi, pentru un castig mare este nevoie de un risc pe masura. Ca urmare, pentru majoritatea micilor investitori, principalul criteriu de alegere a instrumentelor de economisire il reprezinta riscul redus.

Leul, pentru cei prudenti

Strategia Bancii Nationale de intarire a leului pare sa fi dat rezultate, in contextul in care, in primele opt luni, inflatia a fost de 10,8%, iar dolarul s-a depreciat, in aceeasi perioada, doar cu 5%. Aceasta strategie, de intarire a leului, va continua, fara indoiala, si in perioada urmatoare, astfel ca una dintre solutiile de economisire o poate reprezenta miza pe leu, cu atat mai mult cu cat oficialii BNR nu pierd nici un prilej in a prezenta avantajele oferite de investirea economiilor in moneda nationala. Totusi, nu trebuie riscat totul pe leu, cu atat mai mult cu cat Fondul Monetar International a avertizat Romania asupra intaririi excesive a monedei nationale.

In momentul de fata, cele mai mari castiguri obtinute din plasamentele clasice sunt oferite de catre obligatiunile municipale. Dobanzile oferite prin aceste instrumente sunt cu 10% mai mari decat orice alt plasament oferit in momentul de fata pe piata autohtona, inclusiv certificatele de trezorerie. In ciuda castigului oferit, sau tocmai de aceea, obligatiunile municipale prezinta si unele riscuri, pe care este bine sa le luati in considerare. "In contextul in care rascumpararea acestor obligatiuni se bazeaza pe banii colectati din taxe si impozite, eu as recomanda prudenta", ne-a declarat analistul economic Ilie Serbanescu.

Jumatate in lei, jumatate in valuta

La stabilirea modului in care va plasati economiile trebuie luat in calcul si principiul potrivit caruia nu e bine sa pui toate ouale in acelasi cos. Desi parerile specialistilor sunt impartite, un lucru ramane cert: banii trebuie plasati in trei forme distincte de economisire. Pentru a va putea alcatui acest portofoliu, trebuie sa stiti sigur ce vreti: castiguri sigure sau castiguri mari. In general, acestea doua nu merg impreuna. Pentru castiguri mari, riscurile asumate sunt direct proportionale cu profitul scontat. Pentru prima categorie, respectiv castiguri sigure, plasarea economiilor poate fi facuta jumatate in lei si jumatate in valuta, fie la bancile comerciale, fie la CEC. Aceasta solutie are grad de risc zero, daca banii sunt plasati in certificate de trezorerie, care sunt garantate in totalitate de catre stat.

Bursa – doar pentru cei care vor senzatii tari

Dintre modalitatile de plasare a banilor nu poate lipsi Bursa de Valori. Aceasta este recomandata, insa, doar celor carora le place riscul si iubesc senzatiile tari. Castigurile sunt date de abilitatile personale, de profesionalismul brokerului pe mana caruia va dati banii si de… neprevazut. In ultima luna, majoritatea actiunilor importante cotate la bursa au crescut relativ acceptabil, in contextul in care aproape toate activitatile economice au fost in concediu. Oricum, bursa intra in categoria "profit mare, risc mare". Nu recomandam aceasta solutie decat daca aveti o suma de bani pe care va permiteti sa o pierdeti. Totusi, trebuie tinut cont de faptul ca, anul trecut, plasarea banilor in mod egal in toate actiunile cotate la categoria I a bursei ar fi adus un profit de 100,3%, la care se adauga dividendele obtinute in calitate de actionar.

Investitiile imobiliare – castiguri mari si sigure

O solutie cu un grad de risc foarte scazut si cu o rata semnificativa a profitabilitatii o reprezinta investitiile imobiliare. E adevarat ca sumele necesare pentru astfel de investitii nu sunt la indemana multora. Este nevoie de minimum 6.000 de dolari pentru cumpararea unei garsoniere si de 9.000-10.000 de dolari pentru un apartament cu doua camere. Cu toate acestea, castigurile obtinute merita orice efort. Din inchirierea unui apartament cu doua camere se pot obtine 2.400 de dolari anual, ceea ce reprezinta un profit de 24% peste rata inflatiei. Practic, este cel mai mare castig ce poate fi obtinut in conditii de risc scazut. Aceasta, in contextul in care dobanzile oferite de banci la depozitele in valuta sunt de maximum 4% pe an.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *