Stiri si noutati

Investitiile imobiliare ar putea injumatati pretul apartamentelor ceausiste in doi ani

Stefan Etves

Preturile apartamentelor si garsonierelor construite inainte de 1989 s-ar putea reduce la jumatate, la inceputul anului viitor, daca vor fi efectuate, in urmatorii doi ani, investitii imobiliare de circa 150 milioane de euro, a declarat, ieri, presedintele Uniunii Nationale a Agentiilor Imobiliare (UNAI), Sorin Gabriel Zamfir. "Nu se vor ieftini casele de lux si nici constructiile noi. Investitiile in perioada 2005-2006 vor fi facute in constructia de apartamente si garsoniere pe terenuri concesionate de la primarii. Pe terenurile scumpe, preturile vor ramane la fel sau vor creste?, a spus reprezentantul agentiilor imobiliare. Potrivit declaratiilor sale, pretul apartamentelor in imobilele construite inainte de 1990 a crescut semnificativ in ultimii doi ani, ajungand la o valoare de 1.000 euro/metru patrat, de la 200-300 euro/metru patrat. "Preturile locuintelor construite inainte de 1989 au fost umflate, iar daca ele nu vor scadea, agentiile imobiliare vor da faliment. De la sfarsitul anului 2004, agentii imobiliari nu au mai incheiat nici un contract?, a afirmat Zamfir.

El a mai spus ca o garsoniera construita inainte de anul 1989 costa in acest moment circa 20.000 euro, iar daca vor fi facute investitii imobiliare, pretul va scadea la circa 10.000 euro.

Proiect de lege pentru agentii

Presedintele UNAI, care este si deputat PNL, a anuntat ca va initia un proiect de lege prin care agentiile imobiliare sa fie obligate sa plateasca despagubiri in caz de malpraxis. Propunerea vizeaza si introducerea obligativitatii asigurarilor de raspundere profesionala, precum si constituirea unui fond de garantare a tranzactiilor imobiliare. "Primul pas in aceasta directie este crearea unui registru national pentru firmele imobiliare, in care acestea sa fie inregistrate.Astfel, se va sti care dintre agentiile imobiliare sunt asigurate si care nu", a spus Zamfir.

El a aratat ca proiectul legislativ va fi definitivat pana in luna iunie a acestui an, astfel incat primele efecte ar putea aparea in toamna. In plus, agentii imobiliari au indicat ca aprecierea leului a determinat, in primele doua luni ale acestui an, cresterea preturilor locuintelor cu pana la 30-40%, in euro.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *