Stiri si noutati

Investitiile realizate de IMM-urile nou-infiintate vor fi sprijinite cu circa 40.000 miliarde de lei in 2004

Consuela Stegarescu

Intreprinderile mici si mijlocii si microintreprinderile beneficiaza in acest an de fonduri in valoare de aproape 140 miliarde lei destinate sustinerii investitiilor, retehnologizarii si pentru dezvoltarea exporturilor, potrivit a doua acte normative publicate de Agentia Nationala a Intreprinderilor Mici si Mijlocii si a Cooperatiei. Pentru promovarea exporturilor sunt prevazute fonduri de 100 miliarde de lei, din care vor fi acordate finantari nerambursabile pentru participarea la targuri si expozitii internationale in tara si peste hotare, conceperea si realizarea de materiale informative, pentru realizarea unei pagini de Internet, participari la cursuri de perfectionare in domeniul tehnicilor de promovare a exporturilor, contractarea de servicii de consultanta pentru elaborarea strategiilor de export sau a studiilor de piata si pentru achizitionarea de informatii despre pietele externe. Valoarea finantarii va fi de cel mult 60% din suma cheltuita pentru una dintre aceste activitati, dar suma acordata unei societati in doi ani consecutivi nu va depasi 80 milioane lei.

Ajutoarele – cel mult 40% din investitie

Fondurile destinate finantarii investitiilor realizate de intreprinderile nou-infiintate si pentru retehnologizarea IMM-urilor sunt de circa 39.524 miliarde de lei. Sumele nerambursabile sunt de cel mult 50.000 euro pentru IMM-uri, respectiv 10.000 euro pentru intreprinderi nou-infiintate si microintreprinderi, conform unui act normativ emis de ANIMMC. Pe de alta parte, aceste sume trebuie sa reprezinte cel mult 40% din valoarea investitiei.

Banii pot fi folositi pentru cumpararea de terenuri, cladiri, utilaje si echipamente noi, mijloace de transport marfuri, brevete de inventie, licente. Agentii economici care pot beneficia de aceste sume sunt cei din sectoare precum industria textila, a pielariei, lemnului, celulozei si hartiei, petrochimie, ceramica si sticlarie, productia mobilei si a computerelor.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *