Stiri si noutati

Investitiile straine directe au scazut cu 20% in primele doua luni ale anului

Investitiile straine directe atrase de Romania in primele doua luni ale acestui an au fost de 196 milioane euro, in scadere cu circa 20% fata de perioada similara a anului trecut, potrivit datelor BNR. In primele doua luni din 2004 investitiile straine directe au fost de 245 milioane euro.

Analistul economic Daniel Daianu atentioneaza ca in valoarea investitiilor straine directe inregistrate in 2004 sunt incluse si sumele provenite din privatizari, care "in mod traditional deformeaza cifrele". Datorita luarii in calcul si a acestor venituri, deficitul de cont curent a fost finantat mai mult de 90% din investitii straine directe.

"Nu trebuie sa dramatizam ca se anticipeaza un flux mai scazut al investitiilor straine directe", a precizat Daianu, care nu a exclus posibilitatea ca previziunile sa fie infirmate la finele anului. In acelasi timp, analistul a afirmat ca nu exclude majorarea cu 15-20% a deficitului contului curent in acest an.

Analistul afirma ca introducerea cotei unice de impozitare nu are un "rol decisiv in contextul international actual", in Europa Centrala si de Est existand o conmpetitie fiscala. "Trebuie sa imbunatatim mediul de afaceri, infrastructura, legislatia, acestea contand (…) sa ne facem temele astfel incat cei care analizeaza contextul sa aprecieze ca e benefic sa investeasca aici", mai spune Daianu.

Agentia Romana pentru Investitii Straine a previzionat pentru acest an un volum al investitiilor straine directe de 3,1 miliarde de euro.

BNR a anuntat, la inceputul anului, ca se asteapta, in 2005, ca totalul investitiilor sa se situeze fie intre 2,3 – 3 miliarde de euro, dupa ce in 2004 marile privatizari au ridicat valoarea investitiilor la peste patru miliarde euro. (C.S.)

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *