Stiri si noutati

Investitorii sunt speriati de perspectiva unei instabilitati legislative si nu de cresterea TVA, considera presedintele ARIS

Investitorii straini nu sunt foarte ingrijorati de anuntata masura a cresterii TVA, ci de perspectiva unei instabilitati legislative, a aratat marti, 16 august, intr-o conferinta de presa, presedintele Agentiei Romane pentru Investitii Straine, Ana-Maria Cristina.

"Este vorba investitii de sute de milioane de euro, care nu se pot realiza fara un plan de afacere pe termen lung. Romania are nevoie de infuzii de capital investit in proiecte care sa determine o dezvoltare economica reala, care sa se regaseasca in crearea de locuri de munca, infuzii de tehnologie avansata, care sa produca plus-valoare din ce in ce mai mare, precum si o dezvoltare pe orizontala a intreprinderilor mici si mijlocii”, a mai explicat presedintele ARIS.

Referitor la ingrijorarea guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, fata de investitiile straine, Ana-Maria Cristina a aratat ca acestea se refera la capitalul speculativ care intra in Romania pe termen scurt.

Despre cele 951 de milioane de euro reprezentand investitiile straine directe in primele cinci luni ale anului, presedintele ARIS a aratat ca, in cea mai mare masura, proiectele investitionale au vizat domeniul productiei de componente auto, rulmenti, electronice etc. Toate aceste proiecte investitionale in tehnologie, a aratat Cristina, "putem considera ca sunt de natura sanatoasa", valorile investite, numarul societatilor care au investit, precum si capitalul subscris fiind in crestere. "Daca unul dintre acesti indicatori ar fi aratat o alta tendinta decat ceilalti, ne-am fi aflat in fata unei situatii care ne-ar fi pus serioase semne de intrebare".

Investitiile straine produc un semnal pozitiv in Romania, fiind directionate cu precadere in tehnologii avansate, iar in acelasi timp autoritatile locale si centrale incep sa colaboreze si sa finanteze proiecte care imbunatatesc viata romanilor, a mai spus Cristina.

In prezent, ARIS deruleaza o campanie proactiva de contactare a marilor producatori internationali, ale caror produse sunt importate in Romania, pentru a-i determina sa analizeze posibilitatea producerii respectivelor marfuri in Romania. In acelasi timp, Romania ar trebui sa produca mai mult pentru export, este de parere presedintele agentiei.

Din punct de vedere al capitalului social subscris de societati comerciale cu participare straina, ARIS a inregistrat in primele cinci luni ale anului o crestere de 49,1 la suta, fata de acelasi interval al anului 2004. In primele sase luni ale anului, au aparut 5.723 de noi societati comerciale cu participare straina, cu 25,25 de procente, fata de primul semestru 2004, iar evolutiile investitiilor straine directe au crescut cu opt la suta, in intervalul ianuarie-mai 2005, fata de primele cinci luni ale lui 2004.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *