Stiri si noutati

Ionel Blanculescu: Lupta anticoruptie a devenit cu 300% mai eficienta

Toleranta zero la coruptia din vami a generat rezultate fara precedent in colectarea taxelor vamale, dar si in ce priveste confiscarea de bunuri, a afirmat ieri, la Giurgiu, ministrul controlului, Ionel Blanculescu. Astfel, potrivit datelor prezentate de Tudor Tanasescu, seful ANV, incasarile totale ale vamilor pe primele sapte luni ale anului au fost de 81.254 miliarde de lei, cu 30% mai mari decat cele din aceeasi perioada a anului trecut, in conditiile in care 2003 a fost cel mai bun an in ce priveste incasarile vamale. Cuantumul confiscarilor a crescut semnificativ de-a lungul timpului. Daca in perioada 1 ianuarie 1997 ? 31 decembrie 2000 s-au confiscat bunuri in valoare de 13.773.971 euro, in perioada 1 ianuarie 2001 ? 31 iulie 2004, valoarea confiscarilor a crescut cu aproape 300 %, pana la 38.385.340 euro. Ionel Blanculescu a apreciat ca 300% este chiar procentul cresterii eficientei luptei impotriva coruptiei.

Campania de lupta impotriva coruptiei din vami, declansata anul trecut, a dat deja roade, afirma seful ANV. Anul acesta au fost aplicate numai 35 de sanctiuni si cinci suspendari din functia publica, fata de 82 de sanctiuni din care doua desfaceri de contracte de munca. Ionel Blanculescu a dat exemplu doi sefi de directii regionale, de la Oradea, si de la Timisoara care au fost demisi in ultima luna in urma unor controale la care au colaborat ANC si Serviciul de verificari interne din ANV. In paralel, ANC supravegheaza, cu sprijinul politistilor de la Crima Organizata, si al serviciilor de informatii un numar de 107 lucratori vamali despre care sunt informatii ca au legaturi cu crima organizata. ANC incearca reluarea legaturilor cu institutii mondiale din domeniul crimei organizate, pentru obtinerea de informatii care sa usureze munca lucratorilor vamali. In acest sens reprezentantii ANC si ai Politiei de frontiera vor efectua o vizita in perioada imediat urmatoare in Marea Britanie, la New Scotland Yard, cu scopul precis de a obtine ajutor in domeniul combaterii traficului de droguri.

Incident cu doi lucratori vamali

La sfarsitul conferintei de presa de ieri, in prezenta lui Ionel Blanculescu, a avut loc un incident cu doi lucratori din Serviciul vamal Giurgiu, Stefan Tone si Gigi Gheorghe, care l-au acuzat pe Emil Fumea, seful Biroului Rutier Giurgiu, de cerere de mita, de abuz in serviciu si detinerea functiei fara a avea acest drept, prin numire si nu prin concurs, mai mult de sase luni. In cadrul conferintei de presa, Emil Fumea vorbise de persoane care fac presiuni in presa contra sa, pentru a-l impiedica sa isi faca datoria asa cum trebuie, chiar grupul al carui purtatori de cuvant sunt cei doi lucratori mentionati mai sus. (A. Popp)

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *