Stiri si noutati

Ionut Popescu anunta noua masura de ?relaxare fiscala?: TVA de 22% in 2006

Claudia Botezatu

Ministrul finantelor, Ionut Popescu, a facut ieri o declaratie soc, anuntand ca taxa pe valoarea adaugata (TVA) ar putea fi majorata, de la 1 ianuarie 2006, pana la 22%, de la 19% cat este in prezent. O decizie privind majorarea TVA va fi luata de Guvern in perioada urmatoare. Popescu sustine ca este justificata o asemenea hotarare deoarece a crescut foarte mult consumul in ultima vreme, crestere care a devenit, in viziunea sa, o problema a economiei romanesti. In acest context, seful finantelor romanesti a facut o afirmatie absolut halucinanta: "Atunci cand vorbim de deficitul de cont curent, de pericolul inflationist, asta inseamna un consum prea mare. Ce s-a intamplat? Inca din anul 2004, fiind an electoral, salariile au crescut prea mult, apoi si prin cota unica, au ramas prea multi bani la oameni, s-a dezvoltat foarte mult creditul de consum.

Toti acesti factori au facut ca in Romania consumul sa creasca foarte mult".

Ministerul Finantelor, depasit de realitate

Ionut Popescu da dovada de o lipsa a simtului realitatii in conditiile in care spune ca trebuie taxat mai mult consumul si ca salariile au crescut prea mult. "Filozofia noastra este aceea de a incuraja munca, cu alte cuvinte de a o taxa la un nivel scazut, dar pe de alta parte trebuie sa taxam mai mult consumul", a precizat ministrul.

Acesta a adaugat ca "cifra 16" a devenit un fel de cifra magica a economiei romanesti, de la 1 ianuarie 2006 urmand sa fie impozitate cu aceasta cota profitul, venitul, precum si dividendele, tranzactiile speculative imobiliare, dobanzile si castigurile din piata de capital. Numai ca, in cazul in care TVA va creste la 22%, "cifra 16" isi va pierde din magie. Zvonuri privind majorarea TVA circulau inca din lunile februarie-martie, insa acestea au fost negate chiar de Ionut Popescu. Acesta ar fi amenintat chiar cu demisia in cazul cresterii TVA.

Cresterea TVA, contrara platformei de guvernare

Anuntul facut de ministrul finantelor este total opus principiilor platformei de guvernare care spune ca "efectele pozitive ale relaxarii fiscale asupra veniturilor vor permite in perspectiva reducerea TVA pana la nivelul de 16%, ca urmare a cresterii consumului privat". O asemenea majorare va afecta foarte mult buzunarul cetatenilor, care vor fi nevoitI sa suporte, pe langa costurile uriase ale facturilor la utilitatI, scumpiri masive a tuturor produselor de consum, dar sI a serviciilor.

Basescu, contrazis de Ionut Popescu

Declaratiile ministrului le contrazic pe cele ale presedintelui Traian Basescu care a anuntat, luni, reduceri de taxe pentru la anul. Basescu a spus ca reforma fiscala va continua in 2006 cu reducerea contributiilor la fondurile de sanatate, de pensii, de somaj, astfel ca numarul 16 va deveni arhicunoscut in fiscalitatea romaneasca, insa nu in cresterea acesteia – cum a aratat Ionut Popescu -, ci scaderea ei. Presedintele a mai spus ca vor fi reduse contributiile la fonduri, astfel incat acestea sa nu mai fie printre cele mai inalte din Europa, ci sa se situeze la nivelul mediu, indiferent ca este vorba despre fondul de sanatate, de fondul de pensii sau de somaj.

Potrivit sefului statului, aceasta politica de reducere a fiscalitatii are ca obiectiv stimularea masiva a economiei. "Romania a ales sa stimuleze in primul rand economia pentru a crea conditii de protectie sociala in mediul unei economii performante, pentru ca nimeni nu poate vorbi de protectie sociala cu o economie cu performanta redusa. Totul este doar o amagire si o continua indatorare pentru a face fata obligatiilor sociale", a mai spus Basescu.

Partenerii de guvernare, luatI prin surprindere

Intrebat cu privire la posibila crestere a TVA, presedintele PD, Emil Boc, a afirmat, ieri, ca aceasta tema a fost abordata doar la nivel de principiu, insa nu s-a luat nici o decizie in aceasta problema. Pe de alta parte, senatorul UDMR Gyorgy Frunda ne-a declarat ca nu stie nimic despre o posibila majorare a TVA. Nici reactia patronatelor n-a intarziat.Uniunea Nationala a Patronatului Roman (UNPR) considera ca noile masuri fiscale anuntate de Popescu vor avea ca efect "o fiscalizare totala a Romaniei, depasind pragul atins in 2004 de guvernarea PSD". Presedintele UNPR, Petre Milut, spune ca in acest fel, Guvernul isi incalca promisiunile electorale atat fata de cetateni cat si fata de mediul de afaceri favorizand instabilitatea si nesiguranta investitiilor. Mai mult, prin cresterea la 16% a impozitelor pe dividende, masura corelata cu impozitul pe profit stabilit la acelasi nivel, se ajunge la un grad de impozitare mai mare decat cel atins in 2004 prin impozit pe profit 25%, plus impozit pe dividende 5%", a precizat Milut."Ministrul Ionut Popescu si Guvernul Tariceanu se fac in acest moment vinovati de pierderea oricarei sanse ca Romania sa devina competitiva din punct de vedere economic si sa adere la UE la 1 ianuarie 2007" a mai spus presedintele UNPR.

FMI someaza Guvernul din ianuarie: Majorati TVA sau cota unica!

Anuntul majorarii TVA vine in momentul negocierilor aprinse dintre echipa Fondului Monetar International(FMI) aflata la Bucuresti sI membrii Executivului, care au ca miza viitoarea cooperare cu acest organism financiar international, mana dreapta a UE in monitorizarea reformelor economice. FMI a solicitat in mod repetat partii romane, chiar de la primele discutii cu actualul Executiv, majorarea nivelului TVA la 21% sau chiar la 23%, sau a cotei unice la 19%, pentru a echilibra sustenabil balanta veniturilor bugetare dupa introducerea "cotei magice de 16%".Trebuie amintit ca oficialii Puterii au negat la unison posibilitatea cresterii nivelului TVA, declarandu-se optimisti in ceea ce priveste sansele de a convinge expertii FMI ca nivelul veniturilor bugetare nu pune in pericol indicatorii macroeconomici. De altfel, ministrul finantelor anunta, recent, ca nivel incasarilor la bugetul de stat pentru primul trimestru al anului este mult peste asteptarile specialistilor din minister. (C.N.)

Baltazar: Majorarea TVA va duce inflatia la 7% in 2006

Majorarea TVA va mari rata inflatiei in 2006 cu 2%, ne-a declarat consultantul financiar Bogdan Baltazar. "Este posibil ca scumpind toate marfurile cu 3% sa scada consumul, dar va creste inflatia – daca Institutul de Statistica nu va cosmetiza cifrele. In 2006, numai din TVA vom avea 2% in plus la inflatie", afirma Baltazar. Avand in vedere ca tinta de inflatie pentru 2006 este de 5%, aceasta ar insemna ca inflatia va fi in 2006 de 7%. Aceasta era insa tinta autoritatilor pentru anul in curs. Consultantul financiar apreciaza ca majorarea TVA este ceruta de FMI. "Am impresia ca FMI sare peste cal", spune Baltazar. Pe de alta parte, acesta sustine ca este posibil ca performantele economiei din a doua jumatate a anului sa poata reprezenta un argument al autoritatilor romane in fata reprezentantilor FMI pentru a majora TVA cu mai putin de trei puncte procentuale. (C.S.)

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *