Stiri si noutati

Ionut Popescu: Cresterea TVA va avea impact social, dar e cea mai buna solutie pentru veniturile bugetare

Majorarea TVA ramane cea mai potrivita masura pentru obtinerea unor venituri bugetare mai mari incepand de anul viitor, a declarat, ieri, ministrul finantelor, Ionut Popescu, citat de Mediafax. "Introducerea cotei unice s-a dovedit o masura corecta si rezultatele au inceput sa se vada. Din acest motiv consider ca majorarea TVA ramane cea mai buna varianta, poate singura", a explicat Popescu. Estimarile Ministerului Finantelor arata ca majorarea TVA cu trei puncte, de la 19% la 22%, ar aduce un plus la bugetul de stat de aproximativ 35.000 miliarde lei, echivalentul a unui miliard de euro.

Totodata, o TVA mai mare va avea ca rezultat temperarea consumului intern."Este riscant sa vorbesti de reducerea consumului intr-o tara inca saraca. Cresterea TVA va avea cu siguranta un impact social. Problema este ce vrem, sa luam masuri corecte din punct de vedere economic sau sa primim aplauze de moment", a adaugat Popescu.

In eventualitatea unei decizii favorabile majorarii TVA, ministrul apreciaza ca exista mari sanse ca memorandumul suplimentar la acordul cu FMI sa fie aprobat de board-ul institutiei internationale in acest an. Scrisoarea suplimentara elaborata in luna iulie nu va mai intra pe ordinea de zi a Consiliului Director al FMI din ultima parte a lunii august, dupa ce Guvernul a aprobat cresterea deficitului bugetar pana la 1%. Ministrul finantelor va participa la reuniunea anuala a FMI din luna septembrie, cand va invita la Bucuresti o noua delegatie de experti ai organismului international. (M.D.)

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *