Stiri si noutati

Ionut Popescu: Denominarea – arc peste timp

In postura actuala de ministru al finantelor, Ionut Popescu vede denominarea ca un "un semn al normalitatii", consecinta fireasca a dezinflatiei. Parerile sale difera insa de cele de acum doi ani, cand nu erau facute de pe pozitia de oficial guvernamental, ci din cea de analist economic.

Analistul economic, in decembrie 2003

"Taierea zerourilor din coada leului va avea, in ansamblu, efecte preponderent negative. Avantajele, minore, se vor estompa in fata batailor de cap pe care le va presupune o astfel de operatiune. In afara de o relativa usurare a activitatilor bancare, cu greu pot fi gasite alte efecte pozitive. Faptul ca oamenii ar urma sa umble mai mult cu monede decat cu bancnote nu poate fi considerat un avantaj. Despre cheltuielile pe care le va necesita aceasta operatiune s-a mai scris; o cheltuiala uriasa, a carei dimensiune este tinuta secret de Banca Nationala. Tot la cheltuieli trebuie sa adaugam imensa campanie publicitara care va trebui sa insoteasca operatiunea de schimbare a banilor. Dar cea mai mare problema va fi de ordin psihologic: din memoria colectiva nu s-a sters inca amintirea "reformei" monetare din anii ?50, atunci cand multi oameni si-au pierdut economiile de o viata. Este nevoie de multi bani si de mult timp pentru a-i convinge pe oameni ca acum va fi altfel. Denominarea este o masura care va crea enorme probleme pentru cateva avantaje absolut minore". (Revista 22, decembrie 2003).

Ministrul finantelor, 30 iunie 2005

"Denominarea marcheaza de fapt procesul ireversibil de reducere a inflatiei si ea este posibila pentru ca economia romaneasca e stabila. Este un semn al normalitatii, pe care moneda nationala il reflecta de catva timp chiar prin raportul sau cu valutele. 1 iulie trebuie vazut ca un moment al istoriei monetare, o consecinta fireasca a dezinflatiei. Desi impactul asupra populatiei e puternic din punct de vedere emotional, cred ca oamenii se vor obisnui repede cu leul nou, asa cum s-a intamplat si in alte tari", ne-a declarat, ieri, ministrul finantelor.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *