Stiri si noutati

Irfan Hysenbelliu, om de afaceri albanez: "Vreau sa investesc in Romania"

Irfan Hysenbelliu, presedintele fabricii de bere "Birra Tirana" din Albania, si-a inceput afacerile in 1990, cu importuri de produse alimentare. "In 1997, cand fenomenul contrabandei crescuse in Albania, am pierdut circa doua milioane de dolari", spune investitorul albanez, in varsta de 45 de ani, adaugand ca acest esec nu l-a descurajat.

– In ce domenii de afaceri ati investit dupa 1997?

– Ca o consecinta a contrabandei, am terminat cu importurile si am demarat investitii in productia de alcool, constructii, sanatate si turism. Pentru aceasta, am actionat in grup familial, alaturi de fratii mei, dar si in parteneriate cu oameni de afaceri albanezi si straini. Am inceput cu sectorul constructiilor. Avem un proiect in valoare de peste 15 milioane dolari. Investitia va cuprinde constructia unui complex rezidential pe o suprafata de 50.000 mp. Din 2005-2006, vom incepe constructia celui de-al doilea centru rezidential, ce va cuprinde un cartier de locuinte de circa 160.000 mp, un parking de 50.000 mp si un supermarket cu aceeasi suprafata.

– Totodata, am investit in comertul hotelier, in restaurante si in domeniul IT.

– In 2004 vom inaugura fabrica de vinuri de la Elbasan, care va mai produce punch si coniac, inclusiv celebra marca "Grant Alexandria", care se fabrica de peste 100 de ani. Estimam pentru sfarsitul acestui an o productie de circa 20 milioane hectolitri de vin. Investitia va ajunge la 20 milioane dolari.

– Ce proiecte ati realizat impreuna cu partenerii albanezi?

– Fabrica Birra Tirana, cu o capacitate anuala de 140 milioane de hectolitri, care va fi dublata foarte curand. Exportam bere in SUA si Kosovo si avem exclusivitate in Italia si Anglia. In august 2003, Birra Tirana a obtinut, la New York, premiul de aur pentru calitate, concurand cu 120 cele mai mari companii producatoare de bere din lume.

– In ce alte domenii v-ati mai implicat?

– Impreuna cu Lefter Sota, unul dintre cei mai renumiti oameni de afaceri albanezi, am infiintat cotidianul "Panorama". In numai sase luni de la aparitie, acesta a ajuns ziarul numarul doi in Albania. In 2005, avem in plan deschiderea unei televiziuni particulare care se va numi "Univesal".

– Derulati si afaceri bazate pe parteneriate cu oameni de afaceri straini?

– Sanatatea este domeniul principal in care am parteneriate cu oameni de afaceri straini. Colaborez cu Grupul "Villa Maria" din Italia in domeniul sanatatii. Totodata, avem un proiect pentru construirea unui spital, valoarea investitiei va fi de 150 milioane euro.

– Romania se afla in planurile dumneavoastra de investitii pentru viitor?

– In viitor intentionez sa-mi extind afacerile in Romania, Macedonia, Kosovo, Bulgaria si Iugoslavia. Vreau sa ma dezvolt in Romania, am multe surprize pentru tara dumneavoastra. (Stefan Etves)

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *