Stiri si noutati

Isarescu anunta stagnarea dobanzilor si liberalizarea totala a contului de capital inainte de termenul stabilit cu UE

Seria de reduceri ale ratei dobanzii de politica monetara ar putea fi urmata de o perioada de pauza, inflatia si presiunile asupra leului fiind in scadere, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, intr-un interviu acordat Agentiei Reuters.

Declaratiile sale au fost facute la o zi dupa ce BNR a liberalizat accesul investitorilor straini la depozitele in lei, si la cateva zile dupa ce banca centrala a redus principala rata a dobanzii cu doua puncte procentuale, la 12,5%.

"La actualul nivel, ratele dobanzilor si rata de schimb se afla in echilibru", a spus Isarescu, care a adaugat ca nu vede nici un motiv pentru o noua reducere a dobanzilor, daca piata nu va fi inundata de un influx de capital.

Analistii considera ca reducerea cu 4,5 puncte a ratei dobanzii de interventie numai in acest an, si volumul mare al vanzarilor produse recent pe pietele emergente au ferit Romania de capitalurile speculative, iar leul nu a fost afectat de masurile bancii centrale.

Isarescu a adaugat ca BNR va ramane prudenta, gata sa recurga la restrictii administrative, desi spera ca acestea nu vor fi necesare. "Este ca si cu bomba atomica, care nu este folosita decat pentru a avertiza cealalta parte. Sper sa nu recurgem niciodata la ele (la restrictii)", a spus guvernatorul. El considera ca datele pe primul trimestru referitoare la buget si planurile pe intregul an, care prevad un deficit bugetar de 0,7% din PIB, releva o politica fiscala suficient de stricta, care sustine eforturile BNR de limitare a cresterii preturilor. Potrivit lui Isarescu, aprecierea cu 10% a leului, de la inceputul anului, contribuie si ea la reducerea inflatiei. El a spus ca, pe termen lung, aprecierea monedei nationale va continua, in linie cu tendinta regionala, reflectand cresterea productivitatii.

Liberalizare totala a contului de capital?

BNR ar putea liberaliza complet contul de capital inainte de termenul limita, fixat pentru luna septembrie 2006, daca inflatia va ramane sub control, a mai spus Isarescu. El a afirmat ca deschiderea pietei depozitelor bancare in lei pentru investitorii straini a fost cel mai dificil pas, iar urmatoarele masuri care vor permite nerezidentilor sa investeasca in obligatiuni guvernamentale si certificate de Trezorerie – ridica mai putine probleme.

"Ceea ce a ramas este, in opinia mea, mai putin important. Daca strainii au acces la depozitele bancare, faptul ca vor avea acces si la titlurile de stat pe termen scurt, este, intr-un fel, mai putin important. Ne gandim sa grabim liberalizarea completa, daca evolutia economica va fi buna in urmatoarele cateva luni", a spus guvernatorul BNR. El a apreciat ca unii investitori straini au transferat fonduri in Romania cu sase luni inainte de inceperea proiectelor de investitii, pentru a profita de ratele ridicate ale dobanzilor.

Totodata, oficialul BNR a precizat ca masa monetara in sens restrans a Romaniei, formata din lichiditati din si in afara sistemului bancar, precum si cele ale Bancii Nationale, totalizeaza circa 147.000 miliarde de lei (5,24 miliarde de dolari). Aceasta valoare limiteaza cantitatea de capital care poate intra sau iesi de pe piata.

?Banii din privatizari ar trebui folositi la pensii?

Veniturile obtinute din privatizari ar trebui utilizate mai degraba pentru finantarea reformei pensiilor, "care este cruciala pentru Romania", decat pentru reducerea datoriei publice, a mai declarat Mugur Isarescu.

Valoarea pensiei medii in Romania este 75 euro, iar batranii se afla deseori in imposibilitatea de a-si plati factura la incalzire, in timpul iernii. Si cum populatia de 22 milioane de persoane se afla intr-un proces de imbatranire, presiunea asupra bugetului este in crestere. Isarescu considera ca reformele din sectorul pensiilor si cel al asistentei sociale vor limita contributiile platite de angajatori si vor inlatura o mare povara care apasa asupra sectorului corporatist.

Guvernatorul BNR a spus ca datoria publica, ce a scazut de la 31-32% din Produsul Intern Brut in ultimii cinci ani, la circa 20% in prezent, este, in schimb, deja destul de mica. (M. Dan)

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *