Stiri si noutati

Isarescu: Ar trebui sa stimulam productia interna

In perioada urmatoare, Banca Nationala a Romaniei (BNR) va discuta cu Ministerul Finantelor imbinarea politicilor monetare cu cele fiscale, a anuntat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, la intalnirea anuala a Asociatiei Pietelor Financiare – ACI Romania.

"Trebuie sa fim prudenti cu politica fiscala de crestere a cererii interne. (…) O reducere a constributiilor de asigurari sociale poate stimula cererea interna", a afirmat Isarescu. Stimularea cererii interne in lipsa productiei autohtone care sa raspunda acestei cereri ar determina o crestere mai mare a importurilor, deoarece "economia romaneasca nu reuseste sa reactioneze cum trebuie la stimulii cererii interne". Oficialul BNR considera ca ar trebui luate masuri pentru a determina cresterea productiei interne.

Vor scadea dobanzile

In scurt timp, diferenta dintre dobanzile aferente plasamentelor in lei si ratele dobanzilor din pietele internationale va fi redusa, pentru inceput, cu trei-patru puncte procentuale, a afirmat guvernatorul BNR. O diferenta foarte mare intre dobanzile de pe piata interna si ratele platite pentru plasamentele in valuta incurajeaza intrarea fondurilor speculative. Diferenta dintre cele doua tipuri de dobanzi permite obtinerea unui castig mai mare decat in afara tarii. (C.S.)

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *