Stiri si noutati

Isarescu: La sfarsitul acestui an, rata inflatiei va fi de pana la 8,3%

Consuela Stegarescu

Rata inflatiei va ajunge, la sfarsitul acestui an, la 8-8,3%, sub limita anualizata de 8,5% din luna septembrie, desi vor mai exista cresteri ca urmare a majorarii tarifelor la utilitati, a declarat, ieri, guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu. In cadrul sedintei comisiilor economice reunite ale Senatului si Camerei Deputatilor, guvernatorul BNR a afirmat ca indicele preturilor de consum va scadea in luna octombrie fata de septembrie, dar va consemna un nou puseu in noiembrie, dupa majorari ale preturilor administrate. Rata inflatiei raportata in luna decembrie 2005 comparativ cu decembrie 2004 va cobori cu siguranta sub nivelul din luna septembrie, de 8,5%, potrivit lui Isarescu.

Tot ieri, premierul Calin Popescu Tariceanu anunta ca inflatia va depasi tinta. "In urma socurilor resimtite in acest an, inflatia va cobori spre circa 8% fata de nivelul de 9%, inregistrat in 2004", a afirmat Tariceanu, prezent la o masa rotunda pe tema realizarii in Romania a reformelor incluse in Agenda Lisabona. Obiectivul initial privind inflatia din acest an a fost de 7% si a fost majorat cu jumatate de punct procentual ca efect al unor factori cum ar fi cresterea preturilor administrate, avansul cotatiilor petrolului pe piata internationala si inundatiile de la jumatatea anului care au afectat o parte importanta a teritoriului Romaniei.

Premierul a anuntat insa o si tinta de inflatie de 5,5% pentru 2006, mai mare cu 0,5 puncte procentuale fata de cea anuntata de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Si proiectul de buget pentru anul viitor ia in calcul o rata a inflatiei la sfarsitul anului de 5,5%. Banca centrala nu a anuntat insa o revizuirea a tintei de inflatie pentru anul viitor. Concomitent cu anuntarea tintelor de inflatie, BNR a anuntat insa si o marja de plus/minus 1,5 puncte procentuale in atingerea acestora.

?Banii din privatizari sa nu fie irositi?

"Vrem ca fondurile din privatizare sa nu fie irositeti sa nu se topeasca in bugetul comun, ci sa aiba o destinatie precisa si usor de identificat. Nu ne vom mai intalni a doua oara cu acesti bani si este pacat sa ii irosim", a mai spus Tariceanu, dupa ce a facut o referire la "recentele lectii ale inundatiilor". Guvernul intentioneaza sa infiinteze o companie pentru dezvoltarea infrastructurii, prin intermediul careia sa fie mai bine administrate fondurile comunitare, potrivit afirmatiilor premierului. Acesta a preciazt ca se discuta cu specialisti pentru crearea unui fond pentru dezvoltarea infrastructurii.

"Apreciez ca acest fond va fi corect administrat printr-o companie specializata. Aceasta companie va permite un mai mare grad de absorbtie a fondurilor comunitare alocate unor astfel de proiecte", a mai spus premierul. Dezvoltarea si tehnologizarea sunt singurele metode prin care Romania poate recupera din decalaje pentru a deveni membru cu drepturi depline al Uniunii Europene, potrivit lui Tariceanu. Din acest motiv, Executivul intentioneaza sa astimuleze companiile private sa investeasca in tehnologie. Alte probleme mentionate de oficialul Executivului au fost necesitatea dezvoltarii mediului rural, liberalizarea pietei de servicii nefinanciare.

Venituri mici, cheltuieli la fel

Proiectul de buget pentru 2006 a fost construit pe baza resurselor disponibile si tinandu-se cont de necesitatea reducerii deficitului bugetar, a declarat premierul Calin Popescu Tariceanu, care a amintit ca Executivul a fost criticat atunci cand a propus asigurarea unor venituri bugetare mai mari.

"Mi-as dori foarte mult ca fiecare domeniu sa poata primi atat cat spune ca are nevoie, dar in acelasi timp trebuie sa convenim ca nu putem plati impozite cat mai mici si sa avem cheltuieli cat mai mari. Atunci cand s-a vorbit de necesitatea unor venituri mai mari la buget a existat un cor de critici si, in momentul acela, foarte multi trebuiau sa se gandeasca bine ca acest lucru va insemna neputinta satisfacerii unor pretentii", a spus Tariceanu. In acest an, Executivul a analizat varianta majorarii Taxei pe Valoarea Adaugata, ca o masura de asigurare a unor venituri bugetare mai mari. Premierul a precizat ca se va informa asupra motivelor care l-au determinat pe ministrul Educatiei sa demisioneze, dar a aratat ca toti ordonatorii de credit au inregistrat reduceri de buget, in conditiile unui deficit mai mic decat in 2005, si este necesar ca fondurile sa fie gestionate mai eficient, fara sa fie utilizate exclusiv pentru cresteri salariale.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *