Stiri si noutati

Isarescu: O treime din banci nu va mai acorda credite in valuta

Aproape o treime din banci nu va mai acorda credite in valuta dupa intrarea in vigoare a normele BNR referitoare la creditele in valuta, a declarat, ieri, guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu (foto). "Mai mult de jumatate din banci vor putea in continuare sa dea credite in valuta, iar o treime va trebui sa se restrictioneze", a apreciat Isarescu. Normele urmeaza sa fie publicate in Monitorul Oficial in cel mai scurt timp.

"Astazi-maine (n.r.: ieri sau astazi) vor publicate in Monitorul Oficial", a precizat Isarescu. In aceste conditii, normele ar fi publicate inainte ca BNR sa primeasca inca un set de amendamente de la Asociatia Romana a Bancilor (ARB).

Pe de alta parte, guvernatorul nu a precizat cand urmeaza sa intre in vigoare noile reglementari, rezumandu-se numai la explicatia ca aplicarea efectiva a noilor norme se va face dupa ce angajatii Directiei de Supraveghere a BNR vor discuta cu fiecare banca in parte. Bancherii spera ca vor avea la dispozitie trei luni pana la intrarea in vigoare a normelor, dar acest interval de timp nu justifica graba bancii centrale de a publica normele.

Plafonul creditelor in valuta ar putea fi stabilit la 300% din fondurile proprii ale bancilor si nu la 250% din acestea, asa cum se vehicula in urma cu cateva zile, a afirmat guvernatorul. El a mai preciazat ca BNR a acceptat si o treime din prima serie de amendamente transmise de bancile comerciale.

La credite, intra in competitie leul

"Asemenea masuri vor duce la o tendinta de egalizare a dobanzilor ? creditele in valuta poate vor deveni mai scumpe si poate creditele in lei vor deveni mai ieftine", ne-a declarat prim-vicepresedintele ARB si presedintele HVB Bank, Dan Pascariu. El subliniaza ca bancile au surse de finantare pe termen lung numai in valuta si, in consecinta, acordarea de credite in lei pe termene de 20-25 de ani este dificila.

Pana in prezent, numai doua banci au lansat emisiuni de obligatiuni, iar acestea au fost pe termene mici.

Efectele limitarii creditelor in euro

Bancile cu actionariat strain nu vor mai acorda credite multinationalelor de pe piata autohtona, acestea urmand sa fie creditate de banca-mama. Efectele ar fi scaderea activelor bancilor, si, concomitent a gradului de intermediere bancara din Romania, in conditiile in care in prezent suntem pe ultimele locuri din regiune.

Un alt efect va fi reducerea incasarilor la bugetul de stat, dar si scaderea cotelor de piata in cazul bancilor care vor recurge la aceasta metoda. (C. Stegarescu)

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *