Stiri si noutati

Isarescu: Romania vrea sa treaca la euro dupa 5-6 ani de la aderarea la Uniunea Europeana

Conducerea BNR propune o perioada de tranzitie de 5-6 ani dupa aderarea la Uniunea Europeana (UE) pentru adoptarea euro ca moneda oficiala a Romaniei, au afirmat, ieri, la Londra, guvernatorul BNR Mugur Isarescu si viceguvernatorul Cristian Popa, citati de Mediafax. "Este o perspectiva oferita de BNR si reprezinta oferta noastra pentru dezbaterea publica pe acest subiect. Problema a fost discutata in consiliul de administratie al BNR, dar nu reprezinta ultimul cuvant", a declarat viceguvernatorul BNR Cristian Popa, dupa intalnirea oficialilor bancii centrale cu reprezentantii institutiilor financiare, bancilor straine, agentiilor de rating si ai presei internationale. El a mai spus ca Romania va intra in perioada de preaderare la Uniunea Monetara la 3-4 ani dupa integrarea in piata comuna europeana.

Doi ani de monitorizare, inainte de euro

Adoptarea euro ca moneda oficiala presupune un interval de monitorizare de minimum doi ani, in care tara candidata este obligata sa respecte strict criteriile de performanta economica stabilite la Maastricht. Prin Tratatul de la Maastricht, limita pentru deficitul bugetar a fost stabilita la 3% din PIB, iar datoria publica, la cel mult 60% din PIB. De asemenea, rata inflatiei poate fi cu cel mult 1,5 % mai mare decat media din cele trei state cu cea mai redusa inflatie, iar rata dobanzii pe termen lung nu trebuie sa depaseasca decat cu maximum doua puncte media din acele trei state. "In viziunea noastra, termenul de 2012-2013 nu trebuie depasit. Am propus o perioada de trei-patru ani dupa aderarea la UE ani pana la momentul inceperii pregatirilor de integrare in Uniunea Monetara, tocmai pentru a fi foarte bine pregatiti. Dorim ca intervalul de monitorizare sa fie minim, adica cei doi ani ceruti de Comisia Europeana", a adaugat Popa.

In acelasi timp, afirma oficialul BNR, aceasta amanare va permite continuarea ajustarilor structurale necesare si dupa intrarea Romaniei in UE. Astfel, politicile monetare vor impulsiona continuarea reformelor economice.

"Avem in vedere sa nu oferim prea curand un moment de respiro pentru ajustarile structurale, care vor fi necesare si dupa 2007", a explicat Popa. In perioada de monitorizare, banca centrala a statului candidat are o libertate de miscare limitata, iar parghiile monetare sunt practic anihilate. Cursul de schimb al monedei nationale va avea o flotare libera, iar interventiile administrative ale bancii nationale sunt interzise. (S.E.)

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *