In ultimii doi ani, Corpul de Control al Ministerului Agriculturii a identificat peste 39.260 de infractiuni in silvicultura, fiind destituiti 33 de directori si sanctionati alti 563 de angajati ai directiilor silvice. Cu toate ca Viorel Davidoiu, seful Corpului de Control, a declarat, ieri, ca numarul ilegalitatilor este in scadere, pana la sfarsitul lunii septembrie au fost depistate aproape 9.000 de infractiuni. De asemenea, Davidoiu a adaugat ca in urma controalelor au fost confiscate cantitati semnificative de lemne, a caror valoare depaseste 4,2 miliarde de lei.
In urma verificarilor Corpului de Control al MAAP, la Parchetul de pe langa Curtea Suprema de Justitie au fost trimise 162 de plangeri penale. "Totodata, am trimis la parchetele de pe langa tribunalele judetene 1.130 de plangeri penale si la Ministerul de Justitie alte 647 . Am intocmit 15.484 de procese-verbale pentru infractiuni de peste 90 miliarde de lei", a mai spus Davidoiu.
Nereguli la Harghita
O ultima neregula a fost descoperita in Harghita. Pentru ca Directia Silvica Harghita nu a actualizat formularele proceselor- verbale de contraventie silvica, conform legislatiei in vigoare, instantele de judecata au dat castig agentilor economici anchetati. De asemenea, Corpul de Control a mai descoperit ca registrele unice de evidenta a materialului lemnos primit spre prelucrare la unele societati nu au putut fi prezentate la control, iar la unele societati nu au fost completate la zi evidentele intrarilor de material lemnos brut spre prelucrare in instalatia de transformat lemn rotund in cherestea. Prin urmare, Regia Padurilor a sanctionat, timp de o luna, anumite cadre din conducerea Directiei Silvice, precum si sase salariati ai ocoalelor silvice, cu reducerea salariului si a indemnizatiei de conducere cu 10%.
Serele – la un pas de colaps
Constienti de faptul ca in ultimii ani majoritatea serelor au fost distruse, oficialii ministerului prognozeaza ca pana la sfarsitul anul viitor vor dubla numarul serelor. "In prezent, din cele 1.378 ha cu sere, numai 418 sunt sere calde, ce dau o productie de peste 100.000 tone de legume. In schimb, restul de 683 ha sunt cu sere reci si dau o productie infima. Noi vrem sa marim suprafetele cu sere calde pana la 968 ha. In acest sens, am discutat si cu Ministerul Industriei si am decis sa construim sere din materiale ieftine, situate in apropierea surselor de energie", a declarat Vasile Bacila, director in MAAP. El a adaugat ca pentru sprijinirea acestui sector, MAAP va subventiona energia consumata in sere cu 30%.
Have something to add? Share it in the comments.