Stiri si noutati

Jonathan Scheele: Raportul Comisiei Europene din 26 septembrie va confirma integrarea Romaniei la 1 ianuarie 2007

“”>Seful delegatiei Comisiei Europene in Romania, Jonathan Scheele, ramane optimist in privinta faptului ca raportul Comisiei Europene care va fi publicat pe 26 septembrie va confirma integrarea Romaniei in UE la 1 ianuarie 2007.
Prezent, miercuri, la lucrarile conferintei ‘EU Business Opportunities’, Jonathan Scheele a declarat ca ultimul raport al Comisiei Europene, din 16 mai, este parte a procesului care va duce la integrarea Romaniei la 1 ianuarie 2007, iar factorii de decizie de la nivelul UE nu se indoiesc ca acest termen este fezabil.
Oficialul european a afirmat ca Romania nu trebuie sa se concentreze in perioada urmatoare numai pe problemele grave (asa numitele stegulete rosii) semnalate in raport si ca UE trebuie sa se asigure ca atunci cand Romania va intra in uniune va fi suficient de pregatita pentru a nu crea probleme legate de functionarea pietei interne si va fi in postura de a beneficia la maxim de aderare.
Scheele a subliniat ca in septembrie Comisia Europeana nu va urmari un grad de conformare de suta la suta a Romaniei si nu se asteapta ca toate mecanismele sa fie deplin operationale, dar va lua in considerare progresele realizate in perioada mai – septembrie, care trebuie sa arate ca Romania este pe calea cea buna.
Ambasadorul UE a subliniat eforturile Ministerului Finantelor in ultimele luni si a mentionat ca, desi agricultura este ‘oaia neagra’ a pregatirilor pentru aderare, trebuie recunoscute eforturile ‘supraomenesti’ ale actualului Guvern.
Jonathan Scheele s-a referit si la lupta impotriva coruptiei si la administratia publica, domeniu in care Romania are un drum lung de parcurs iar provocarile sunt imense.
In opinia oficialului Comisiei Europene, data de 1 ianuarie 2007 despre care se vorbeste mult este numai o forma a integrarii, marea intrebare fiind ce va face Romania dupa aceasta data.
Integrarea nu se reduce numai la fonduri si finantari, ci trebuie sa fie un catalizator al modernizarii si restructurarii economice, a spus seful delegatiei Comisiei Europene.
Scheele a subliniat ca executivul european pleaca de la premisa ca Romania si Bulgaria vor adera la 1 ianuarie 2007, o dovada in acest sens fiind si proiectul de buget al UE.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *