Stiri si noutati

Jonathan Scheele: Rom?nia are nevoie de un buget national mai mare

In plan macroeconomic, atat Fondul Monetar International /FMI/, cat si Comisia Europeana /CE/ au aceleasi preocupari vizavi de economia Romaniei, insa elementele din cadrul acordului cu Fondul sunt mai specifice, in timp ce, in raportul sau de monitorizare, executivul comunitar prezinta progresele inregistrate de Romania in acest domeniu, dar si preocuparile Comisiei, precum si recomandarile sale pentru ca politica economica a Bucurestiului sa fie in concordanta cu criteriile de la Maastricht, a explicat seful Delegatiei Comisiei Europene in Romania, Jonathan Scheele intr-o emisiune difuzata pe postul de televiziune Antena 3.
"Raspunsul Fondului este altceva decat comentariile noastre /ale CE, n. red./ despre economie. Noi suntem mult mai preocupati de viitor si, de exemplu, in ceea ce priveste nivelul bugetului in Romania, este clar ca Romania are nevoie de un buget national mai mare in acest moment. Suntem de acord si cu Fondul in acest sens. Romania are un buget de aproape 29% din PIB. In mod normal, are nevoie de un buget mai mare, de aproape 35%", a spus Jonathan Scheele, motivand ca tara noastra are nevoie de mai multe investitii pentru dezvoltarea economica si, de aceea, are nevoie de mai multe cheltuieli publice in domeniul investitiilor.
Totusi, oficialul european a refuzat sa se pronunte in legatura cu dorinta guvernului roman de a obtine un deficit mai mare alocat investitiilor, mentionand ca "deficitul ideal depinde de compozitia bugetului si va depinde si de capacitatea Romaniei de a gasi fonduri, pentru ca rata de colectare in Romania este scazuta fata de rata de colectare din alte tari similare, precum Bulgaria sau Ungaria sau Polonia".
In incheierea discutiei, dand asigurari ca "nu orice punct slab implica amanarea aderarii", oficialul european si-a exprimat convingerea ca autoritatile romane vor trata cu seriozitate punctele slabe, astfel incat aderarea la UE sa se produca cu succes la data de 1 ianuarie 2007.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *