Stiri si noutati

La Rafo nu s-a facut restructurare anterior privatizarii, iar datoriile au fost convertite in actiuni

SC Rafo SA Onesti nu a beneficiat de restructurare inainte de privatizare, pentru o eventuala crestere a atractivitatii pe care compania ar putea sa o prezinte in fata investitorilor, releva raportul de audit prezentat de presedintele Curtii de Conturi din Romania, Dan Drossu ?aguna joi, intr-o conferinta de presa.
Potrivit raportului, la sfarsitul lui august 2000, compania avea un capital social de 207,6 miliarde ROL, din care statul detinea 59,99 la suta. Rafo Onesti inregistra la acea data o cifra de afaceri de 641,7 miliarde ROL, cat si un rezultat brut al exercitiului nefavorabil de 1,001 miliarde ROL si 2.709 angajati. SC Imperial Oil SA Bacau Canyon Servicos Lda (Portugalia), asociate in baza unui acord semnat in iulie 2001, au depus oferta penru actiunile detinute de stat in cadrul societatii, oferind 0,173 dolari pentru o actiune, respectiv 861.909 de dolari pentru cele 4.982 de actiuni, prin plata integrala in 90 se zile. Cumparatorul se angaja sa investeasca 63.375.000 dolari in tehnologie si modernizare si 16.944.000 dolari in urmatorii cinci ani. Ulterior negocierilor pretul unei actiuni a ajuns la 0,301 dolari, iar al pachetului intreg, la 1.500.000 dolari, cu plata in 60 de zile, volumul investitiilor ramanand neschimbat. De asemenea, oferta finala continea o clauza care arata ca rafinaria va functiona la cel putin 80 la suta din capacitate, respectiv va produce 160.000 de tone de titei pe luna in 90 de zile de la semnarea contractului. Nu in ultimul rand, comisia de negociere si-a depasit mandatul acordat de colegiul de Conducere al autoritatii pentru privatizare si Administrarea Participatiilor Statului si a analizat scrisoarea prezentata de ofertanti angajand APAPS in depunerea de diligente de langa institutiile statului in masura sa acorde asemenea inlesniri.
Concluziile raportului de audit al Curtii de Conturi releva o proasta gestionare a negocierilor, oferta finala si definitiva fiind in favoarea cumparatorului.
De asemenea, in etapa post privatizare, in baza unei ordonante de urgenta din 2001, au fost convertite creante bugetare in valoare de 3602,8 miliarde ROL in actiuni, cu scopul restructurarii si redresarii financiare a SC Rafo SA Onesti. Daca ar fi fost facuta o evaluare a imobilizarilor corporale si a celor de diminuare a obligatiilor bugetare ale companiei inainte de privatizare, activul contabil s-ar fi ridicat la 2432,4 miliarde ROL. Pretul de oferta pe actiune propus de APAPS a fost de 2.500 ROL, iar pretul propus pentu intregul pachet de actiuni provenite din conversia datoriilor a fost de 360,3 miliarde ROL.
Incheierea contractului de vanzare – cumparare a actiunilor s-a facut fara ca Guvernul sa aprobe incheierea contractului sau sa mandateze APAPS sau presedintele APAPS in vederea acestei privatizari. Nu in ultimul rand, cele doua companii, respectiv SC Imperial Oil SA Bacau si Canyon Servicos Lda (Portugalia), nu au prezentat anterior privatizarii documente credibile privind bonitatea financiara sau experienta in domeniul de activitate desfasurat de RAFO Onesti. De asemenea, privatizarea a fost inceputa inainte de restructurarea societatii, proces care ar fi creat premisele unui mediu concurential adecvat, iar acrodarea inlesnirilor la plata a unor actiuni bugetare s-a efectuat dupa finalizarea negocierilor si incheierea contractului de privatizare, incalcandu-se astfel principiul transparentei si aplicarii unui tratament egal al tuturor potentialilor cumparator.
Raportul de audit in ceea ce priveste pivatizarea RAFO Onesti a fost trimis Parchetului si Directiei Nationale Anticoruptie.

 

www.rafo.ro

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *