Stiri si noutati

La Sibiu euro este cotat pentru decembrie sub pragul de 3,5 lei

Raportul leu/euro cu scadenta luna viitoare a fost tranzactionat la BMFMS pe parcursul saptamanii la preturi cuprinse intre 3,49 si 3,56 lei. Vineri piata s-a deschis la 3,5195 si s-a inchis la 3,4990 lei, revenirea sub pragul de 3,5 lei fiind o consecinta a reducerii interventiilor BNR in piata valutara. Pentru scadenta decembrie tranzactiile s-au realizat pana la jumatatea saptamanii intre 3,5 si 3,56 lei, pentru ca vineri euro sa scada pana la un minim de 3,48 lei, informeaza Bursa Monetar-Financiara si de Marfuri Sibiu (BMFMS).

"Saptamana trecuta, lichiditatea din piata la termen din Sibiu a atins din nou cote inalte, volume medii zilnice de tranzactionare depasind 1800 contracte futures si optiuni, a declarat Radu Balbaie directorul de tranzactii al bursei sibiene. Semnificativ este faptul ca volumul tranzactiilor, de la jumatatea lunii, a fost de opt ori mai mare decat cel inregistrat in intreaga luna august 2004. In ceea ce priveste numarul total al pozitiilor deschise acesta a atins, la randul sau, un nou record, urcand la 32.096", a precizat Radu Balbaie.

"Investitorii de la Sibiu au continuat sa isi manifeste increderea in evolutia pozitiva a leului, ei cotand raportul leu/dolar sub cursul mediu, in ciuda interventiilor zilnice ale BNR", explica un broker sibian. "Intrarile mari de valuta, atat de la casele de schimb cat si din investitii sau plasamente de obligatiuni pe pietele internationale, cum este cazul emisiunii Primariei Bucuresti, sunt tot atatea surse de presiune pentru aprecierea leului. In piata s-a conturat un prag de 3,5 lei, atat pentru septembrie cat si pentru decembrie, avand in vedere ca pentru finele anului se anticipeaza lansarea unei emisiuni de euroobligatiuni de catre Finante", a mai spus brokerul sibian.

Raportul leu/dolar cu scadenta septembrie a fost cotat vineri la 2,8875 lei, in crestere fata de jumatatea saptamanii cand pretul a fost de 2,85 lei. Majorarea cotatiei americane a intervenit dupa ce aceasta a reinceput sa creasca pe pietele internationale fata de euro. La Sibiu, paritatea a fost tranzactionata la inceputul saptamanii intre 1,2171 si 1,2275 dolari, vineri euro coborand sub pragul de 1,21, la 1,2080 dolari. Vanzatorii de optiuni CALL considera ca pana la finele lui septembrie euro nu va mai reusi sa depaseasca pragul de 1,25 dolari. O evolutie descrescatoare a avut si pretul futures pentru decembrie. Dupa mai multe saptamani in care tranzactiile au fost realizate la 1,2350, vinerea trecuta pretul a coborat la 1,2135 dolari, vanzatorii mizand pe cresterea monedei americane.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *