Laptele produs in Romania este aproape la fel de scump ca cel din statele Uniunii Europene. Cu toate acestea, este posibil ca pretul laptelui sa se majoreze din cauza introducerii unui nou sistem de subventionare, ne-a declarat Valeriu Steriu, presedintele Asociatiei Patronale din Industria Laptelui (APRIL). Potrivit acestuia, noul sistem descurajeaza crescatorii de animale sa transmita laptele catre procesare. "Vor creste costurile si se va observa o usoara tendinta de crestere a pretului la consumator", a spus Steriu. Acesta sustine ca nu poate fi o crestere mai mare de 3-5%, avand in vedere ca preturile sunt, oricum, mari. Presedintele APRIL justifica acest lucru prin faptul ca procesatorii romani au costuri mai mari decat in tarile UE pentru prelucrarea laptelui, iar nivelul subventiilor este mai redus decat in statele europene. In Romania, pretul laptelui care ajunge la procesator este cuprins, in functie de calitate, intre 0,20 si 0,28 euro, iar in UE, intre 0,24 si 0,32 euro. Valeriu Steriu admite ca in unele zone ale tarii pretul poate fi mai mare decat in statele UE.
Din acest an, subventiile pentru cresterea animalelor de lapte nu vor mai fi acordate pe litrul de lapte ca pana acum, ci pe cap de animal. Producatorii de lapte spun ca pana anul trecut un producator de lapte obtinea anual de la stat circa 11,5 milioane de lei vechi pentru 5.000 litri de lapte pe cap de vaca trimisi la procesare, iar acum va primi aproximativ 5,4 milioane de lei vechi pentru o vaca.
Scumpiri vor fi inregistrate si la carnea de pasare si de porc, in urma majorarii taxelor vamale. Pretul la carnea de porc ar putea sa se majoreze cu aproximativ 20%, iar cel la carnea de pasare, cu 25%, ne-a declarat Sorin Minea, presedintele Asociatiei Romane a Carnii. In urma cu doua zile, ministrul agriculturii, Gheorghe Flutur, a declarat ca taxele vamale la carnea de pasare ar putea sa ajunga la 70%, de la 45% cat sunt in prezent, iar la carnea de porc va fi o taxa unica de 20%, aceasta fiind acum cuprinsa intre 0 si 45%. Minea spune ca aceasta majorare reprezinta ultimul tun inainte de aderare deoarece din 2007, Romania nu va mai putea aplica taxe vamale in relatia cu UE. "In acest moment, Romania produce doar 60% din necesarul de carne de pasare si doar 40% din necesarul de carne de porc.
De aceea, cresterea taxelor vamale nu va duce la reducerea importurilor, ci doar la scumpiri", ne-a spus Minea. (Claudia Botezatu)
Sursa: Gardianul
“
Have something to add? Share it in the comments.