Stiri si noutati

Leasingul operational incearca sa patrunda pe piata de finantare din Rom?nia

Leasingul operational, o noua modalitate de finantare, incearca sa patrunda pe piata serviciilor financiare din Romania, fiind cautat mai ales de companiile mijlocii, care nu au posibilitatea de a apela la alte surse pe termen lung, potrivit participantilor la seminarul dedicat managementului flotelor de masini prin intermediul leasingului bancar, organizat in colaborare cu societatea New Kopel.
"In contextul unor dobanzi destul de mari care nu permit obtinerea de finantari pe termen mediu si lung pentru companiile mici si mijlocii, leasingul operational este o solutie de creare a premiselor pentru dezvoltarea acestui sector", a declarat presedintele Comisiei de Buget, Finante si Banci a Camerei Deputatilor, Mihai Tanasescu.
Leasingul operational se deosebeste de cel financiar prin faptul ca prevede un contract prin care o companie de leasing inchiriaza masini, de exemplu altei societati, pentru o perioada de timp si se ocupa de toate problemele flotei, de la intretinere la carburanti, dupa expirarea contractului bunurile revenind insa tot societatii de leasing. In leasingul financiar, pe parcursul desfasurarii contractului se schimba dreptul de proprietate, de la compania de leasing la persoana fizica sau societatea care a incheiat contractul de leasing.
"Leasingul operational si leasingul bancar nu se exclud, ele pot coexista. Leasingul operational se poate, de asemenea, indrepta si spre alte sectoare cum ar fi cel imobiliar, sau in infrastructura", a precizat Tanasescu.
Compania israeliana New Kopel a deschis de curand doua companii in Romania care se ocupa de leasingul financiar si de cel operational, estimand ca piata din Romania este extrem de atractiva.
"Suntem doar doi operatori care oferim acest serviciu in Rominia si este desigur o piata cu un important potential de crestere", a spus directorul general New Kopel Romania, Dudy Perry.
New Kopel face parte din grupul israelian Shlomo Group, care detine si controleaza companii din infrastructura, santiere navale, proprietati imobiliare si industria autovehiculelor. Grupul Shlomo are un numar de 2.000 de angajati, detine cea mai mare flota de masini din Israel, si a raportat o cifra de afaceri de 520 milioane dolari in 2004.
"Leasingul ofera si posibilitatea deducerii integrale a ratei de leasing, potrivit legislatiei din Romania, ceea ce reprezinta un alt atu al acestui produs, care, incet dar sigur, isi face loc pe piata din Romania", a spus Gratiela Iordache, vicepresedinte al Comisiei de Buget, Finante si Banci din Camera Deputatilor.
Mihai Tanasescu a explicat ca societatile de leasing operational ar trebui sa nu se axeze doar pe firmele multinationale din Romania si a subliniat ca dezvoltarea pietei de capital din Romania, coroborata cu uniunea dintre Bursa Romana de Valori si Rasdaq, ar putea prezenta un serios potential pentru finantarea leasingului operational.
La ora actuala, doar doua banci din Romania ofera facilitati de creditare pentru aceasta forma de finantare.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *