Stiri si noutati

Legea privind acordarea rentei viagere va intra in vigoare din acest an, fara fonduri asigurate

Carmen Neacsu

Tema rentei viagere a revenit ieri in discursul ministrului agriculturii (MAPAM), Gheorghe Flutur (foto), care a anuntat ca aceasta masura de stimulare a infiintarii de ferme puternice va fi aplicata din acest an. Ca si in trecut, singura problema ramane asigurarea fondurilor de circa 9.000 miliarde de lei necesare platii rentelor catre cei care-si vand sau arendeaza terenurile agricole, amplificata de apropiata rectificare bugetara, care va taia circa 1.500 miliarde de lei din bugetul MAPAM.

Nu sunt prevazute fonduri in bugetul MAPAM

"In acest an nu avem alocati bani pentru acordarea rentei viagere", a declarat pentru "Gardianul" ministrul Gheorghe Flutur. Acesta a precizat ca "se grabeste" pentru a pune in practica aceasta masura in perspectiva integrarii in UE, pentru a pune umarul la constituirea unor ferme capabile sa faca fata concurentei din UE. Astfel ca oficialul MAPAM isi indreapta sperantele spre a doua rectificare a bugetului de stat, unde are asigurate circa 300 miliarde de lei, numai bune pentru demararea proiectului. Oricum, dat fiind ca fondurile necesare se apropie de jumatatea bugetului ministerului, este mai mult ca sigur ca implementarea proiectului va fi finantata din imprumuturi externe. Flutur a dat exemplul unui credit de 600 milioane USD de la Banca Mondiala, care va finanta si alte proiecte, precum implementarea cadastrului general unic.

Rente diferite pentru proprietari

Proiectul de lege privind renta viagera, care va fi inclus in pachetul legislativ asupra caruia guvernul isi va asuma raspunderea, prevede acordarea a cate 50 euro/an/hectar celor care-si arendeaza terenul si 100 euro celor care le vand. Sunt considerati eligibili proprietarii care au peste 62 de ani, barbati si femei, si detin terenuri agricole cu suprafete intre 0,5 si 10 hectare. Conditia este ca acest teren sa fie arendat sau vandut celor care au sau vor sa-si constituie ferme, cu ale caror produse sa iasa pe piata. Chiar daca inundatiile au afectat importante suprafete de teren agricol, Flutur sustine ca productia din acest an nu va fi afectata, ca de altfel nici preturile.

El a mai anuntat ca fiecare din cele circa 5.000 de gospodarii inundate din Timis si Caras Severin, care nu au avut asigurare, va primi alimente in valoare de 11,2 milioane de lei.

Astfel, o gospodarie va primi de la rezerva de stat 400 kg de grau, 35 litri ulei, 25 kg paste fainoase, 15 kg orez, 100 kg malai si 25 kg zahar, plus un porc in viu. Cei care au avut culturile si animalele asigurate vor primi despagubiri, de circa 80% din valoarea asigurata pentru animale si de 70% pentru culturile agricole, suma totala pentru acordarea acestor despagubiri fiind de 165 miliarde de lei.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *